Andrea Pirlo AFP

Hij wordt gezien als een van de beste voetballers die Italië gekend heeft. Drie jaar geleden zette hij een punt achter zijn indrukwekkende carrière, maar die krijgt nu toch een vervolg. Zij het als trainer. Andrea Pirlo keert terug bij Juventus. Hij is komend seizoen de hoofdtrainer van Onder 23.

Vijf jaar geleden keerde de 41-jarige oud-middenvelder Juventus de rug toe. Na 164 wedstrijden (19 goals en 38 assists), 4 landstitels, 1 bekerwinst en 2 Italiaanse Supercups was het mooi geweest. Pirlo vertrok naar de Verenigde Staten en sloot zijn carrière af bij New York FC.

Successen met AC Milan en Italië

Toch maakte hij voor zijn tijd bij Juventus de grootste successen mee. Hij speelde liefst 401 wedstrijden (41 goals en 71 assists) voor AC Milan, won met die club 2 keer de Champions League, werd 2 keer kampioen van Italië, won de Italiaanse beker, de Italiaanse Supercup, greep 2 keer de Europese Supercup én de wereldbeker voor clubteams.

Pirlo kreeg vanwege zijn spel de bijnaam Il Maestro (de leraar) en l'architetto (de architect). Met het nationale elftal van Italië, hij speelde 116 interlands, werd hij in 2006 wereldkampioen. Hij speelde in zijn jonge jaren ook nog voor Brescia, Reggina en Internazionale.

Pirlo begon vorig jaar augustus aan zijn trainerscursus. Bij Juventus, in principe gewoon het tweede elftal van de Turijnse club, krijgt hij de kans om zijn trainerscarrière te beginnen. "Ben tornato!", meldt Juventus. Oftewel: "Welkom terug!"

Andrea Pirlo, Il Maestro Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame