NOS Nieuws

Wekdienst 23/7: Kort geding horeca tegen staat • Uitspraak in naziproces

Goedemorgen! Vandaag probeert de horeca met een kort geding af te dwingen dat het kabinet de coronamaatregelen versoepelt. En in Duitsland hoort nazikampbewaker Bruno D. of hij wordt veroordeeld voor medeplichtigheid aan de dood van ruim 5000 gevangenen van het kamp Stutthof.

Het weer: in het midden en zuiden opklaringen en zon. In het noorden meer bewolking en lokaal een spat regen. Het wordt 22 tot lokaal 26 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Horeca-ondernemers eisen dat het kabinet de coronamaatregelen versoepelt. Een kort geding om dat af te dwingen dient vandaag in Den Haag. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt de kabinetsmaatregelen te willekeurig.
  • De rechter in Hamburg doet uitspraak in de zaak tegen voormalig concentratiekampbewaker Bruno D. (93). Hij zou als 17- en 18-jarige medeplichtig zijn aan de dood van 5230 gevangenen van het kamp Stutthof, in de buurt van Gdansk. Er is drie jaar cel tegen hem geëist. Mogelijk is het een van de laatste naziprocessen.
  • Het havenbedrijf Rotterdam maakt de resultaten over het eerste halfjaar bekend. Waarschijnlijk heeft de coronacrisis grote invloed op de cijfers. Eerder voorspelde de haven een afname van 10 tot 20 procent van het overslagvolume in dit jaar.

Wat heb je gemist?

Kim Kardashian West vraagt om "empathie en compassie" voor haar man Kanye West. Ze laat zich voor het eerst uit over de bipolaire stoornis waar de rapper aan lijdt.

Op Instagram zegt ze dat ze niet eerder over de stoornis sprak omdat ze de privacy van haar man wilde respecteren. Maar na een onsamenhangend betoog dat Kanye op Twitter poste, en vervolgens weer verwijderde, vindt ze dat ze zich moet uitspreken.

Ze vraagt om "empathie en compassie" voor haar man en zegt: "Mensen die niet bekend zijn met stoornissen hebben snel hun oordeel klaar."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het presidentiële vliegtuig van Mexico, dat ruim anderhalf jaar in de VS in de verkoop heeft gestaan, is terug in Mexico-Stad. Het lukt ondanks verwoede pogingen niet om een koper te vinden voor de rijk uitgeruste Boeing 787 Dreamliner, een toestel waar de linkse president Andrés Manuel López Obrador graag van af wil.

De president ziet het vliegtuig als symbool voor de corruptie en decadentie onder zijn voorgangers. Het vliegtuig kan slechts 80 mensen vervoeren. Het heeft met marmer betegelde toiletten en een presidentiële suite met eigen badkamer.

Mexico krijgt presidentieel vliegtuig maar niet verkocht

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl