Google dreigt een dwangsom opgelegd te krijgen van het College Bescherming Persoonsgegevens voor het schenden van de privacyregels. Het internetbedrijf heeft twee jaar lang gegevens verzameld van ruim 3,6 miljoen wifi-routers en hun locatie vastgelegd.

Dat is gedaan met auto's die beelden maakten voor Google Street View, een website die straatbeelden koppelt aan landkaarten. Een wifi-router zorgt ervoor dat computers binnen een netwerk onderling en met internet verbinding kunnen maken.

Het CBP heeft Google gesommeerd alle betrokkenen binnen drie maanden te informeren. Ook moeten mensen bezwaar kunnen aantekenen tegen het verwerken van de gegevens.

Als Google deze maatregelen niet neemt, kan het bedrijf een dwangsom opgelegd krijgen die kan oplopen tot een miljoen euro. Google zegt dat de gegevens niet worden gebruikt om personen te identificeren.

Boete

Eerder kreeg Google al van Frankrijk op zijn kop. In maart legde de Franse privacy-waakhond CNIL Google een boete van 100.000 euro op voor de manier waarop het bedrijf data verzamelde en opsloeg. Ook hier draaide het om gegevens die binnenkwamen via de Street View-auto's.

STER reclame