Calvin Stengs ProShots

Het eredivisieseizoen 2020/2021 begint op zaterdag 12 september met de wedstrijd FC Utrecht-AZ. De aftrap is om 16.30 uur, een nieuw aanvangstijdstip in de eredivisie dat geregeld zal terugkeren.

Het duel in De Galgenwaard wordt de eerste eredivisiewedstrijd sinds 8 maart, toen Groningen en PSV het laatste duel speelden voordat de coronacrisis de competities in Nederland stillegde.

Arjen Robben tegenover PSV?

In het openingsweekeinde van de eredivisie speelt Feyenoord op zaterdag 12 september uit bij PEC Zwolle. Een dag later neemt Ajax het in Rotterdam op tegen Sparta en gaat PSV op bezoek bij FC Groningen.

Dat kan een bijzondere wedstrijd worden voor Arjen Robben, die is teruggekeerd bij de club waar hij debuteerde in het betaald voetbal, FC Groningen, waarna hij een transfer maakte naar PSV.

Speelronde 1 van het eredivisieseizoen 2021-2022 NOS

Twee weken voor de eredivisie worden de eerste wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie al gespeeld, vanaf vrijdag 28 augustus. De laatste speelronde van de eerste divisie is op vrijdag 14 mei 2021, twee dagen voor speelronde 34 van de eredivisie op zondag 16 mei.

Een kleine vier weken later, op vrijdag 11 juni, gaat het Europees kampioenschap van start.

Waar de KNVB er in het voorjaar nog van uitging dat de competities zouden moeten worden opgestart zonder publiek, kunnen er toch supporters aanwezig zijn bij betaald voetbalwedstrijden.

Vol zullen de stadions nog niet zijn, de bezettingsgraad zal uiteenlopen van vijftien tot veertig procent, afhankelijk van het soort supporters. Zo mogen onder meer gezinnen dichter bij elkaar zitten dan vriendengroepen bestaande uit volwassenen.

Topwedstrijden na de Kerst

Alle wedstrijden tussen Ajax, AZ, Feyenoord en PSV worden pas in 2021 gespeeld. Dat idee opperde Ajax-directeur Edwin van der Sar begin juni in Studio Sport, omdat de kans groter is dat er tegen die tijd weer meer publiek bij de duels aanwezig kan zijn. De KNVB heeft dat plan overgenomen.

Plan Van der Sar: 'Doe topduels in tweede seizoenshelft, dat is eerlijker'

Ajax-PSV is op zondag 10 januari de eerste topwedstrijd van het seizoen, drie dagen later al speelt PSV thuis tegen AZ. De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord wordt op zondag 17 januari in de Johan Cruijff Arena gespeeld. De wedstrijd in De Kuip staat half mei in speelronde 32 gepland.

Een precieze datum voor dat duel is er nog niet, net als voor alle wedstrijden vanaf de 22ste speelronde. Het is een van de maatregelen die de KNVB neemt om zo flexibel mogelijk te blijven in het geval van een nieuwe grote corona-uitbraak.

Verplaatsen, niet uitstellen

Mocht er in een bepaalde regio een verbod op voetbalwedstrijden komen, stellen alle andere clubs hun stadion ter beschikking om die duels toch door te kunnen laten gaan. Uitstel van wedstrijden wil de KNVB voorkomen, tenzij een club geen volwaardige selectie kan samenstellen.

"Dat kan niet bij één, twee of drie zieken in een selectie", zegt Jan Bluyssen, manager competitiezaken betaald voetbal bij de KNVB. "Er is ons alles aan gelegen om de competitie wel uit te spelen en niet in een scenario te komen zoals afgelopen seizoen."

Bluyssen: 'Ons alles aan gelegen het scenario van vorig jaar te voorkomen'

Bij hoeveel besmettingen de selectie van een club te klein is om een duel door te laten gaan, kan Bluyssen niet precies aangeven. "Die grens is moeilijk te definiëren, maar je hebt ook de aanvulling van jeugdspelers die speelgerechtigd zijn. Als je dan nog steeds geen selectie op de been kan brengen, houdt het op."

Om een uitbraak binnen de voetballerij te voorkomen, zullen spelers, staf en scheidsrechters gedurende het hele seizoen worden getest op het coronavirus.

STER reclame