NOS Nieuws

Wekdienst 22/7: Protestactie FDF • Eerbetoon shorttrackster Lara van Ruijven

Goedemorgen! Vandaag voeren boeren van Farmers Defense Force opnieuw actie tegen de stikstofmaatregelen. En fans en familie van overleden shorttrackster Lara van Ruijven komen in ijsstadion Thialf bij elkaar voor een laatste eerbetoon.

Vandaag wisselen zon en wolken elkaar af. In de middag kan in het noorden een bui vallen. Vanavond klaart het op de meeste plaatsen weer op. Het wordt 18 tot 22 graden en de wind is zwak tot matig.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Boeren van de Farmers Defence Force protesteren opnieuw bij het RIVM. Zij wilden met trekkers naar Bilthoven komen maar dat heeft de veiligheidsregio Utrecht verboden. FDF roept boeren daarom op met de auto te komen.
  • In ijsstadion Thialf in Heereveen komen fans, teamgenoten, vrienden en familie bij elkaar voor een laatste eerbetoon aan Lara van Ruijven. Op 10 juli overleed de wereldkampioene shorttrack aan de gevolgen van een auto-immuunziekte. In de avond rijdt de rouwauto in Thialf een ronde over het ijs waarop Van Ruijven veel tijd heeft doorgebracht.
  • Het is een spannende dag voor een aantal bewoners van het buitengebied van Breda bij de A16. Want de Raad van State bepaalt namelijk of een gepland windmolenpark er mag komen. Het besluit is omstreden, onder meer omdat bewoners bang zijn dat de windmolens van ruim 200 meter hoog dodelijk zijn voor vleermuizen en vogels.

Wat heb je gemist?

President Trump verwacht dat het coronavirus in Amerika verder zal opleven. Op een persconferentie zei hij dat de situatie waarschijnlijk eerst zal verslechteren voordat die beter wordt. Hij gaat er vanuit dat het coronavirus uiteindelijk zal verdwijnen.

Trump riep Amerikanen op om mondkapjes te dragen, zeker als ze onvoldoende afstand kunnen houden. Maandenlang vond hij het gebruik daarvan niet nodig. "Of je zo'n masker nou fijn vindt of niet, het heeft wel degelijk effect", zegt de president nu. De VS is met ruim 140.000 coronadoden het zwaarst getroffen land ter wereld.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De gitaar die (mede) de popmuziek heeft bepaald, kan van jou worden. Tenminste, als je miljonair bent. De iconische Martin D-18 van Elvis Presley wordt namelijk geveild. Elvis trad tussen 1954 en 1956 veel op met het instrument en gebruikte de gitaar tijdens opnames in de Sun Studio's in Memphis. Destijds betaalde Elvis er ongeveer 140 dollar voor. Volgens experts kan de gitaar nu drie miljoen dollar opleveren.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl