Lionel Messi met zijn zesde Gouden Bal
NOS VoetbalAangepast

Voor het eerst sinds 1956 geen Gouden Bal: 'Eerlijke verkiezing onmogelijk'

Er zal dit jaar geen Gouden Bal-verkiezing zijn. Organisator France Football heeft besloten om de trofee, de meest prestigieuze individuele prijs in het mondiale voetbal, voor het eerst in de geschiedenis niet uit te reiken. De Gouden Bal bestaat sinds 1956.

Door de coronacrisis verloopt het voetbalseizoen anders dan normaal. De Franse Ligue 1 werd bijvoorbeeld gestaakt, terwijl onder andere de Engelse Premier League, de Italiaanse Serie A, de Spaanse La Liga en de Duitse Bundesliga nog wel zijn of worden afgemaakt. Daardoor is er volgens de organisatie geen sprake van een eerlijke competitie.

Geen normaal seizoen

"We kunnen en moeten dit seizoen niet beoordelen als een normaal seizoen", liet Pascal Ferré, hoofdredacteur van het Franse tijdschrift France Football, weten in een verklaring.

Alleen de prestaties in januari en februari van dit jaar zijn volgens het Franse voetbalblad goed vergelijkbaar. Omdat de overige wedstrijden vooralsnog in lege stadions worden gespeeld en er vijf wissels per wedstrijd zijn toegestaan, ontstaat een vertekend beeld. Dat maakt een eerlijke verkiezing onmogelijk, meent France Football.

De Gouden Bal ging in 2019 voor de zesde keer naar Lionel Messi. Virgil van Dijk eindigde als tweede bij de uitverkiezing. Bij de vrouwen werd Megan Rapinoe uitgeroepen tot beste voetballer.

In 2021 zal er, zoals het er nu naar uitziet, wel weer een Gouden Bal worden uitgereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl