ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 20/7: EU-top gaat verder • Eerste resultaten tests coronavaccin

Goedemorgen! Vandaag komen de eerste resultaten van proeven met een vaccin uit Oxford tegen corona. En in Brussel gaat de EU-top over het herstelfonds vanmiddag verder.

Vandaag is er flink wat zon en blijft het vrijwel overal droog. Het wordt 18 tot 22 graden bij een matige noordwestelijke wind.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De EU-top over een coronaherstelfonds wordt vanmiddag in Brussel hervat. De 27-leiders kwamen gisteren niet tot een overeenkomst. EU-voorzitter Michel heeft de 27 leiders opgeroepen verantwoordelijkheid te nemen zodat de missie slaagt.
  • Het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet publiceert de eerste resultaten van proeven met een vaccin tegen corona. Het gaat om het vaccin dat wordt ontwikkeld door de universiteit van Oxford en waarvan Nederland alvast miljoen doses heeft besteld. Het gaat om de allereerste resultaten, van testen bij een kleine groep mensen. Inmiddels wordt het vaccin op grote schaal getest.
  • Een asielzoeker (25) die wordt verdacht van het doodsteken van een jongen van 18 in Oss, verschijnt voor de rechter. Hij werd enkele uren na de steekpartij opgepakt; hij had een mes bij zich en oogde volgens de politie verward. Later bleek dat de gemeente, die verantwoordelijk was voor de begeleiding van de man, vanwege privacyregels niet alle informatie over hem had.

Wat heb je gemist?

Bij Aruba is een helikopter van Defensie neergestort. Twee bemanningsleden, een man van 33 en een vrouw van 34, zijn daarbij omgekomen. Het gaat om een NH-90 helikopter met vier personen aan boord, die bezig was met een kustwachtpatrouille. De twee overlevenden hebben "geen ernstig fysiek letsel" opgelopen.

"Het is een heftige schok voor iedereen", zei Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer vanochtend vroeg op een ingelaste persconferentie.

Commandant der Strijdkrachten: toedracht crash onbekend, nader onderzoek volgt

Een kustwachthelikopter en een team duikers van Defensie proberen het toestel en de zwarte doos veilig te stellen, zodat onderzoek kan worden verricht naar de oorzaak.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

We wisten al dat de lockdown veel positieve bij-effecten had. Minder luchtvervuiling, minder files, natuurherstel. Nu blijkt dat er in veel landen tijdens de lockdownperiode een forse daling van het aantal vroeggeboorten is vastgesteld.

In Ierland en Denemarken werd dat als eerste gemeld, schrijft The New York Times. Daar bleken tijdens de lockdownperiode aanmerkelijk minder baby's geboren die jonger waren dan 28 weken. Andere landen onderschrijven die conclusie. Ook in het Erasmus MC in Rotterdam en andere Nederlandse ziekenhuizen waren er minder prematuur geboren baby's.

Over de oorzaken van vroeggeboorten is nog veel onduidelijk, daarom wordt deze gelegenheid aangegrepen om te onderzoeken welke factoren bijdragen aan het voorkomen van vroeggeboorten.

De krant geeft alvast een voorzetje: mogelijk positieve factoren zijn rust, minder vervuiling en minder kans op infecties door thuis te werken,

anp
Premature baby in de couveuse

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl