Messi en Ansu Fati krijgen de felicitaties van Jordi Alba

Barcelona boekt klinkende zege, Messi eist topscorerstitel op

Met een klinkende 5-0 overwinning bij Deportivo Alavés heeft FC Barcelona de competitie afgesloten. Lionel Messi droeg met zijn 24ste en 25ste treffer bij aan de zege en eiste de topscorerstitel op.

Barcelona verloor donderdag nog met 1-2 van Osasuna, waardoor het met de tweede plek in La Liga genoegen moest nemen. Onder anderen Messi uitte na afloop kritiek op de ploeg.

Voortvarend

Met slechts drie veldspelers op de bank, onder wie Frenkie de Jong, en met jongelingen Riqui Puig, Ronald Araujo en Ansu Fati in de basis, begon Barcelona voortvarend tegen Alavés. Puig en Arturo Vidal raakten de lat, Messi trof de paal.

Het wachten was op een doelpunt en dat kwam er halverwege de eerste helft. Fati scoorde op aangeven van Messi, die zijn 21ste assist liet aantekenen en daarmee het record van Xavi verbeterde. Messi verdubbelde tien minuten later de marge met een schuiver.

Kort voor rust stuitte Vidal op Alavés-doelman Roberto, maar de sluitpost was even later kansloos op een inzet van Luis Suárez. Hij kopte raak na een fraaie aanval over meerdere schijven.

Na rust zorgden invaller Nélson Semedo en opnieuw Messi voor een hoge uitslag. De Jong, terug van een blessure, viel na bijna een uur spelen in.

Op 8 augustus komt Barcelona weer in actie. In de return van de achtste finale van de Champions League ontvangt het Napoli. In Italië werd het 1-1.

Afscheid Soriano en Cazorla

Villarreal verzekerde zich van de vijfde plek en dus rechtstreekse plaatsing voor de groepsfase van de Europa League. Het won met 4-0 van Eibar.

De wedstrijd stond eveneens in het teken van het afscheid van clublegendes Bruno Soriano (36) en Santi Cazorla (35).