NOS NieuwsAangepast

'Syrië heft noodtoestand op'

Het Syrische kabinet heeft volgens het staatspersbureau ingestemd met het opheffen van de noodtoestand. Op grond van de noodtoestand smoort het regime van de Assads al bijna 50 jaar alle kritiek in de kiem. Tegelijk is een wet aangenomen die stelt dat betogingen alleen met toestemming van Binnenlandse Zaken mogen plaatsvinden.

Demonstranten eisen al weken opheffing van de noodtoestand. Volgens het Syrische staatspersbureau heeft het kabinet ook besloten tot opheffing van de speciale rechtbanken voor politieke gevangenen.

Een nieuwe wet die betogers rechten geeft, is aangenomen. Het is onduidelijk of de onderdrukking nu beëindigd wordt.

Hard politieoptreden

In de Syrische stad Homs heeft de politie vannacht hard opgetreden tegen honderden betogers die zich hebben verzameld op een centraal plein in de stad. Volgens getuigen opende de politie het vuur na een waarschuwing dat het plein ontruimd moest worden.

Er zou zeker één dode zijn gevallen. Omdat er bijna geen buitenlandse pers in Syrië is, is er geen onafhankelijke bevestiging van de gebeurtenissen.

Verklaring

De opstand in Syrië houdt al weken aan. De betogers op het plein in Homs zeggen dat ze pas weggaan als Assad opstapt.

In een verklaring die werd voorgelezen op de staatstelevisie maande het regime het volk te stoppen met demonstreren. Het bewind zegt dat het alles in het werk stelt om de staatsveiligheid te garanderen.

Afgelopen zondag gebruikten Syrische troepen ook veel geweld tegen de betogers. Zeker acht mensen kwamen om het leven, vele tientallen raakten gewond.

De demonstraties in Syrië begonnen in Daraa in het zuiden en de afgelopen tijd zijn er in tal van andere steden felle protesten tegen het bewind van Assad geweest, waaronder de hoofdstad Damascus.

Handelsbeperkingen?

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken vindt dat de EU moet nadenken over maatregelen tegen het regime in Syrië. Hij zal de buitenlandchef van de EU, Ashton, daartoe oproepen.

Rosenthal zei in de Tweede Kamer dat hij zich grote zorgen maakt over de situatie in Syrië. Hij wil dat Ashton zich gaat inzetten om te voorkomen dat de situatie nog verder uit de hand loopt.

Zo zou de EU erop kunnen aandringen dat de Veiligheidsraad van de VN zich over Syrië uitspreekt. De minister vindt het op dit moment "niet aan de orde" om te denken aan militair ingrijpen. Ook zou de EU pas handelsbesprekingen moeten beginnen als president Assad de mensenrechten respecteert.

Rosenthal

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken vindt intussen dat de Europese Unie maatregelen moet nemen tegen Syrië. Hij zal de buitenlandchef van de EU, Ashton, daartoe oproepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl