Emmanuel Mayonnade ANP

Emmanuel Mayonnade is uitgeroepen tot beste vrouwencoach in het handbal van het afgelopen jaar. De Fransman leidde Oranje in december voor het eerst in de geschiedenis naar de wereldtitel.

Daarnaast is Mayonnade clubcoach bij Metz Handball, dat als eerste Franse team tot de halve finales van de Champions League reikte.

De internationale handbalbond had een panel van achttien handbalexperts samengesteld, waaruit de nominaties volgden. Fans konden uiteindelijk tot zaterdag stemmen op de winnaar.

Mayonnade geeft aanwijzingen aan Estavana Polman ANP

Oranje was met drie van de vijf genomineerden ook rijkelijk vertegenwoordigd bij de verkiezing voor de beste handbalster van de wereld, maar die titel ging naar Stine Bredal Oftedal uit Noorwegen.

Prestaties in clubverband worden ook meegewogen. Zo won Oftedal afgelopen jaar de Champions League met haar Hongaarse club Györi. Ze kreeg meer stemmen dan Estavana Polman, Lois Abbingh, Tess Wester en de Russische Anna Vijachireva.

De Deense keeper Niklas Landin Jacobsen kreeg de onderscheiding voor beste handballer, zijn landgenoot Nikolaj Jacobsen werd uitgeroepen tot beste coach bij de mannen.

STER reclame