NOS Nieuws

Wekdienst 17/7: Eurotop over herstelfonds • Tilburgse kermis (light) van start

Goedemorgen! In Brussel begint vandaag een Europese top. Het belangrijkste onderwerp op de agenda? Het corona-herstelfonds. En nabestaanden van slachtoffers van de MH17 houden een digitale herdenking.

Vandaag is het op veel plaatsen bewolkt. Pas in de middag is de zon van tijd tot tijd te zien, er kan dan ook een bui vallen. De temperatuur loopt op naar 22 graden. Morgen is het op de meeste plaatsen droog. Zondag trekt regen over het land en maandag is het weer zo goed als droog.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De 27 regeringsleiders van de EU-landen komen voor het eerst sinds de coronacrisis weer fysiek bij elkaar in Brussel. Ze gaan het onder meer hebben over het Europese herstelfonds van 750 miljard euro. De meningen over dat fonds zijn verdeeld. Zo wil premier Rutte dat landen die weigeren te hervormen, geen geld krijgen.
  • Het is zes jaar geleden dat 298 mensen omkwamen bij de ramp met MH17. Vanwege het coronavirus kunnen de nabestaanden niet gezamenlijk herdenken. Er is wel een digitale herdenking, die is om 14.00 uur live te volgen op NOS.nl, de NOS-app en de Facebook en YouTube-pagina van de NOS.
  • In Tilburg gaat de kermis van start. Wel een stuk kleiner, en met 1,5 meter afstand. Normaal gesproken is de Tilburgse kermis met meer dan 1 miljoen bezoekers de grootste van de Benelux.

Wat staat er precies op het spel tijdens deze EU-top? NOS-correspondenten leggen het uit:

EU-top, waar liggen de knelpunten?

Wat heb je gemist?

Zal de coronacrisis voor een mentaliteitsverandering zorgen, maatschappijbreed en voor individuen? Het Sociaal en Cultureel Planbureau keek naar hoe wetenschappers schreven over de effecten van eerdere crises en wat blijkt? Veel veranderingen, zoals saamhorigheid en vertrouwen in de politiek, zijn tijdelijk van aard.

Het SCP concludeert op basis van literatuuronderzoek dat het vertrouwen in politiek en instituties flink is toegenomen, maar dat kan zo weer veranderen: "Onder meer de naderende economische recessie kan zorgen voor een snelle afname in het vertrouwen".

Ander nieuws uit de nacht:

  • VS meldt wederom recordaantal coronabesmettingen op een dag: in een etmaal zijn er bijna 70.000 besmettingen bijgekomen en het aantal besmettingen blijft snel stijgen. Het land is wereldwijd het zwaarst getroffen door de pandemie.
  • Leider Duitse rechts-extremistische beweging opgepakt in Heerlen: volgens het Duitse OM was de man een van de oprichters van de zogenoemde Goyim Partij Duitsland. Hij runde met zijn beweging een website, waarop antisemitische en rechts-extremistische berichten werden geplaatst.
  • Steeds meer lhbti'ers onder gekozen Amerikaanse functionarissen: in alle lagen van de overheid zijn 843 lhbti'ers geteld die openlijk voor hun geaardheid uitkomen.

En dan nog even dit:

Het was een flink project; het opknappen van de historische trein 'De Blauwe Engel'. De oude dieseltrein uit 1953 was verroest, vernield en volledig beklad.

Jurriaan Knol van het Hengelose Spoorfietsbedrijf besloot de trein van de sloophamer te redden en haalde de trein naar Hengelo. De afgelopen maanden schilderden vrijwilligers de trein volledig over in de oorspronkelijke kleuren.

Het treintoestel is naar Twekkelo versleept waar het zal dienen als rustpunt voor spoorfietsen.

En daar kwamen veel treinspotters kijken:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl