Maarten Fontein, in zijn tijd als directeur van Ajax, tijdens een persconferentie in 2008 voorafgaand aan een toernooi in Dubai AFP

"Ontzettend verbaasd." Oud-voetbalbestuurder Maarten Fontein reageert op het oordeel van het CAS om Manchester City de komende twee jaar toch toe te laten tot Europese clubcompetities. Met die uitspraak heeft het internationaal sporttribunaal de eerder opgelegde straf van de UEFA ongedaan gemaakt.

Wel hebben de Engelsen vanwege het schenden van de Financial Fair Play-regels een boete gekregen van 10 miljoen euro. "Dat is een pinda, helemaal niks", aldus Fontein in Langs de Lijn En Omstreken.

Fontein, voormalig directeur van Ajax en AZ, was tussen 2008 en 2013 als bestuurder van de European Club Association (ECA) en lid van de strategische commissie van de UEFA nauw betrokken bij de implementatie van het Financial Fair Play-reglement.

Mansour bin Zayed Al Nahyan AFP

"Het hele idee daarachter was dat niet elk jaar dezelfde clubs in de finale of halve finales zouden staan. Als je heel veel geld hebt en je koopt een club, dan ben je anders bezig dan clubs die het met eigen middelen doen."

Manchester City werd in 2008 overgenomen door het consortium van de schatrijke oliesjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan en wist vervolgens binnen de kortste keren door te stoten naar de Engelse en Europese voetbaltop. Vier landstitels zijn sindsdien behaald en ook heeft City al geruime tijd een abonnement op deelname aan de Champions League.

De opmars dankzij de oliedollars is een doorn in het oog van veel voetballiefhebbers. Ook de UEFA volgde de ontwikkelingen aandachtig. "Manchester City en Paris Saint-Germain stonden al jarenlang op de radar. Zij waren eigenlijk een van de redenen waarom Financial Fair Play in werking is gesteld", stelt Fontein.

"En dan krijg je dit geval met City. Ik dacht echt dat het CAS de UEFA zou volgen. Daarom ben ik ontzettend verbaasd. Maar aan de andere kant ook weer niet. Wint het grote geld dan toch weer? Zijn er krachten buiten de normale jurisprudentie en normale rechtsgang die dit mogelijk maken? Blijkbaar."

Betekent de nederlaag van de UEFA nu het einde van Financial Fair Play? "Ik hoop het niet", zegt Fontein. "Het zijn nu niet alleen de kleintjes die ageren. Kijk naar Liverpool en Tottenham. De grote clubs moeten nu opstaan en met de UEFA een plan van aanpak opstellen."

STER reclame