Frank Arnesen Proshots

Nu de buitenlandse competities de ontknoping zien naderen en de transfermarkt weer open is, komen ook de eredivisieclubs langzaam uit hun 'coronamodus'. Hoe staan de selecties ervoor? Wat is er al gebeurd en wat staat er nog op stapel? De NOS neemt de selecties van de Nederlandse topvier door. Vandaag als laatste: Feyenoord.

Hoewel de bal (nog) niet rolt in de eredivisiestadions, zit Frank Arnesen allesbehalve stil. De 63-jarige Deen is sinds januari technisch directeur bij Feyenoord en roerde zich al direct actief op de transfermarkt.

Misschien wel de grootste slag sloeg Arnesen al in april. Trainer Dick Advocaat verlengde zijn aflopende contract tot medio 2021. Daarmee wist Feyenoord zich verzekerd van de trainer waarmee het afgelopen seizoen successen werden geboekt.

Advocaat werd vorig jaar oktober aangesteld als opvolger van Jaap Stam, die na een slechte seizoensstart de eer aan zichzelf hield. Onder leiding van de nieuwe oefenmeester klom Feyenoord van de twaalfde naar de derde plaats en bereikte het de bekerfinale.

Contractverlengingen

De handtekening van Advocaat bleek het startsein voor het nieuwe Feyenoord waar Arnesen aan bouwt. De technisch directeur verlengde ook het contract met basiskracht Leroy Fer (tot medio 2022) en wist eveneens toptalent Orkun Kökcü te verleiden zich voor meerdere jaren aan de Rotterdammers te binden.

De 19-jarige Kökcü brak afgelopen seizoen door in De Kuip en genoot belangstelling van veel buitenlandse clubs. Onder andere Arsenal, Sevilla en FC Barcelona werden gelinkt aan de middenvelder.

Orkun Kökcü Tom Bode/ Feyenoord Media

Hoewel Arnesen weinig geld heeft voor aankopen, roerde Feyenoord zich toch ook op dat vlak op de transfermarkt. Mark Diemers werd voor de neus van FC Groningen weggekaapt en overgenomen van Fortuna Sittard. Arnesen belde de spelmaker persoonlijk op en overtuigde hem om voor drie jaar in De Kuip te tekenen.

Daarnaast bereikte de technisch directeur van Feyenoord vorige week een akkoord met Bryan Linssen. In mei ketste de komst van de transfervrije Linssen naar Rotterdam-Zuid nog af, maar de club kwam met een beter voorstel, nadat ook Advocaat met de 29-jarige aanvaller had gesproken. Linssen tekende een contract voor drie jaar.

Ook de 20-jarige aanvaller Christian Conteh werd naar De Kuip gehaald. De linksbuiten komt over van 1. FC Sankt Pauli en is iemand voor de toekomst.

Presentatie van Bryan Linssen in De Kuip NOS

Tegenover de contractverlengingen en aankopen, staan ook aflopende verbintenissen. Zo werden de contracten van Renato Tapia, Jan-Arie van der Heijden en Calvin Verdonk niet verlengd. Verdediger Eric Botteghin wilde niet verlengen.

Rick Karsdorp (AS Roma), Oguzhan Özyakup (Besiktas) en Edgar Ié (Trabzonspor) werden gehuurd en keren terug naar hun club.

Spoeling is dun achterin

Arnesen is dus nog allesbehalve klaar voor aankomend seizoen. Met name in de verdediging is de spoeling dun bij de Rotterdammers. Marcos Senesi is een zekerheidje als centrale verdediger. Hij zou samen met Sven van Beek een duo kunnen vormen, maar die kampte de laatste jaren wel met langdurige blessures. Met Lutsharel Geertruida, Tyrell Malacia (voorlopig geblesseerd) en Ridgeciano Haps heeft Advocaat drie keuzes voor de flanken.

Ook op het middenveld heeft de trainer niet veel te kiezen. Naast aanwinst Diemers beschikt Advocaat nog over Jens Toornstra, Fer en Kökcü. De 19-jarige Wouter Burger keert na een verhuurperiode bij Excelsior terug en zal weer aansluiten bij de A-selectie. Hij zal daar voor zijn kans mogen gaan.

Spandoek voor Luis Sinisterra in De Kuip AFP

In aanvallend opzicht lijkt Arnesen de selectie rond te hebben. Hoewel de transferperiode nog wel even duurt, lijkt Steven Berghuis voorlopig in Rotterdam te blijven. De aanvaller was afgelopen seizoen de belangrijkste man bij Feyenoord en werd met 15 doelpunten mede-topscorer van de eredivisie.

In de spits heeft Advocaat de keuze uit Nicolai Jørgensen en Róbert Bozeník. Met Luciano Narsingh en Linssen zijn er zelfs meerdere opties mogelijk. Luis Sinisterra herstelt nog van een zware knieblessure en lijkt de seizoensstart te moeten missen. Daartegenover staat de komst van Crysencio Summerville.

De 18-jarige aanvaller werd afgelopen seizoen met succes verhuurd aan ADO Den Haag en Feyenoord wil graag met hem door. Summerville geniet veel interesse van buitenlandse clubs en Feyenoord sloeg eerder nog een miljoenenbod op hem af.

STER reclame