NOS Sport

Manager Van Langen houdt de moed erin: 'We gaan echt nog wel atletiek zien'

Van Langen houdt de moed erin: 'Gaan echt nog wel atletiek zien'

"Op 14 augustus Monaco, 23 augustus Stockholm. Die staan... Daarnaast heb je Gateshead, Doha, Brussel. Er zijn echt nog wel wedstrijden die gaan plaatsvinden. Maar er is ook al heel veel gecanceld."

Voormalig olympisch kampioene Ellen van Langen is een van de zes bestuursleden van het Diamond League-circuit. En dat is geen eenvoudige taak in tijden van corona.

Zo maakte de Chinese overheid donderdag bekend dat het in 2020 geen internationale sportevenementen meer zal toestaan vanwege de coronapandemie. En dat betekent ook een streep door de wedstrijd in Shanghai (19 september) en een andere Chinese stad die voor het eerst de Diamond League zou ontvangen (17 oktober). "Er zijn nog uitzonderingen mogelijk", weet Van Langen. "Dus daar zijn we nu ook naar aan het kijken."

Heel erg zoeken

Van Langen houdt de moed erin. "Het is heel erg zoeken voor organisatoren. We hebben Oslo gehad met de Impossible Games, donderdag de Inspiration Games vanuit Zürich. Ze zoeken allemaal naar een manier om atleten toch wedstrijden te laten lopen tegen elkaar, maar wel met inachtneming van alle regels en reisbeperkingen. Dat is natuurlijk een ontzettend lastige klus."

Churandy Martina loopt op Papendal 'virtueel' tegen Noah Lyles en Christophe Lemaître

"Half augustus zullen er een paar Diamond League-wedstrijden plaatsvinden", vervolgt Van Langen, "maar die zullen wel wat anders zijn dan gebruikelijk."

Wedstrijden die wel doorgaan zullen het in ieder geval met minder disciplines en minder nationaliteiten moeten doen. Voorlopig is het nog altijd onmogelijk om atleten uit de Verenigde Staten of Afrika naar Europa te halen. "Dat is zo", erkent Van Langen. "Maar er wordt wel gezocht naar mogelijkheden. Elke dag is het weer aanpassen geblazen."

Toekomst op het spel?

Het afgelasten van de wedstrijden heeft grote financiële gevolgen. En dus staat het voortbestaan van de wedstrijden op het spel. Van Langen ziet het gevaar. "Televisiegelden is minder, net als de sponsoring. De meeste wedstrijden kunnen het een jaartje zo redden, dat hebben we onderzocht. Maar dan moet het volgend jaar wél gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl