Wekdienst 10/7: Cruciaal overleg over coronalening • Zeeland stemt over compensatie

Goedemorgen! In de Rijksministerraad is vandaag een cruciaal overleg over de voorwaarden die Nederland stelt aan de coronalening aan Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. En de provincie Zeeland stemt deze ochtend over het compensatiepakket voor de marinierskazerne.

Het is vanochtend overal bewolkt en regenachtig. In de middag zien we de zon iets meer en is het vaker droog. De temperatuur loopt op tot 18 graden.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De provincie Zeeland stemt vanochtend over het compensatiepakket voor de marinierskazerne. Die zou aanvankelijk naar Vlissingen verhuizen, maar dat ging niet door. Het compensatiepakket houdt onder meer in dat er belangrijke justitiële organisaties in de provincie worden gevestigd.
  • Vanochtend is er in de Rijksministerraad een cruciaal overleg tussen het kabinet en de premiers van Aruba, Sint-Maarten en Curaçao. Ze praten over de voorwaarden die Nederland stelt aan de lening aan de eilanden, die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis. De premiers van de eilanden vinden die voorwaarden veel te streng.
  • Direct na afloop van de Rijksministerraad begint de laatste ministerraad voor het zomerreces.
  • Vanmiddag wordt er een protocol gepresenteerd naar aanleiding van het ingestorte AZ-stadion. Hiermee kan de constructieve veiligheid van voetbalstadions worden gecontroleerd.

Wat heb je gemist?

Het kabinet moet na de coronacrisis zorgen voor meer nieuwbouwwoningen en bestaande woningen versneld laten isoleren. Dat zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in het advies Groen uit de crisis, dat vandaag wordt aangeboden aan vier ministeries. De raad vindt ook dat Nederland moet inzetten op een duurzame economie op de lange termijn, bijvoorbeeld door elektrisch rijden nog meer te stimuleren. Dat kan bijvoorbeeld door te zorgen voor genoeg oplaadpunten door het hele land.

Volgens de adviesraad kan het kabinet met dit soort maatregelen de economie en werkgelegenheid na de coronacrisis herstellen. De aanleg van nieuwe wegen kan nog wel even wachten, vinden de auteurs van het rapport. Volgens hen zijn er door het vele thuiswerken van de afgelopen maanden kansen ontstaan voor een andere manier van werken en verplaatsen.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Seoul maakt inhoud afscheidsbrief burgemeester bekend: het lichaam van de burgemeester van de Zuid-Koreaanse hoofdstad werd gisteren gevonden. In een afscheidsbrief schrijft de 64-jarige Park Won-soon onder meer dat het hem spijt, volgens hem heeft zijn familie door hem "alleen maar geleden".
  • 'ING sluit kwart van de kantoren': volgens De Telegraaf gebeurt dat vooral in de grote steden. "De coronacrisis heeft een al langer lopend plan bespoedigd", zegt ING-topman Ruud van Dusschoten tegen de krant. Volgens de bank worden er minder bezoekjes gebracht aan de kantoren, doordat steeds meer mensen gebruikmaken van internetbankieren.
  • Vrachtwagen ramt matrixborden op A28 bij Zwolle, weg dicht: volgens de regionale krant De Stentor was de chauffeur vergeten om de laadklep van zijn vrachtwagen naar beneden te halen. Hij is volgens de krant gewond geraakt aan zijn hoofd. De A28 richting Zwolle blijft deze ochtend nog even dicht.

De schade is op deze beelden goed te zien:

Vrachtwagen ramt matrixborden A28 bij Zwolle

En dan nog even dit:

De Zeeuwse Glenn van Damme heeft al twee jaar een foodtruck in Mexico met bitterballen, poffertjes en Belgisch bier. Maar door de coronacrisis stond die truck wel een paar maanden stil, vertelt hij aan Omroep Zeeland.

"Het zou mooi zijn als het nu allemaal wat aantrekt", zegt Glenn over zijn webshop met de snacks. "En dat het qua corona goed gaat."

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl