Zeljko Petrovic keert na vijftien jaar terug in De Kuip ANP

Voor de vierde keer in zijn carrière wordt Zeljko Petrovic herenigd met trainer Dick Advocaat. En nog wel in De Kuip, het stadion dat hij vijftien jaar geleden nog in mineur moest verlaten. "Dit is niet voor veel mensen weggelegd."

Petrovic spreekt van een bijzondere kans. Zijn eerdere avontuur in Rotterdam-Zuid als assistent van hoofdtrainer Ruud Gullit liet bepaald geen grootse indruk achter. "Als je denkt aan de succesjaren van Bert van Marwijk daarvoor, dan is die periode geen succes geweest", zegt hij in Langs de Lijn En Omstreken.

Het waren de jaren na de UEFA Cup-winst (2002), waarin Feyenoord de hoge verwachtingen maar niet kon inlossen. Machteloos en uiteindelijk zelfs radeloos trachtten Gullit en Petrovic destijds het team naar hun hand te zetten. Het was de periode waarin Gullit zich de uitspraak "Ik ben niet te benijden" liet ontvallen.

De Rotterdammers eindigden teleurstellend vierde, liefst 25 punten achter kampioen PSV. Gullit en Petrovic stapten na een seizoen al op. "Je kan alle trainers wel slecht noemen die geen kampioen werden. Ik vind dat wij in die tijd wel heel aanvallend hebben gespeeld, heel veel doelpunten hebben gemaakt", zegt Petrovic.

Indrukwekkende serie

Ook nu snakt de club na een paar magere jaren weer naar een prijs. Onder Advocaat werd voor de coronastop een indrukwekkende serie neergezet, waarvan niemand ooit zal weten of die nog tot een hoofdprijs had kunnen leiden.

Desondanks is het geloof weer terug om voor de titel te strijden en werden met Mark Diemers (Fortuna Sittard), Bryan Linssen (Vitesse) en Christian Conteh (FC St. Pauli) al drie nieuwe spelers aangetrokken. Met Petrovic is ook de trainersstaf rond. De assistent hoefde geen seconde na te denken toen Advocaat hem benaderde. "Er zijn mensen met wie ik altijd samen wil werken."

PSV-trainer Dick Advocaat met de kampioensschaal, links naast hem speler Zeljko Petrovic ANP

Petrovic noemt Advocaat "een goede vriend" met wie hij ook bij PSV (als speler), Servië, Sunderland en FC Utrecht (als assistent) al samenwerkte. "Ik ben normaal gesproken hoofdtrainer. Maar als Dick belt, ga ik sowieso. Zelfs als hij nu trainer was geweest van Kozakken Boys."

Kans bij PSV

Advocaat en technisch directeur Frank Arnesen waren ook de mannen die Petrovic als op leeftijd geraakte middenvelder een kans gaven bij PSV. "Iemand van dertig jaar van RKC naar PSV halen, dat was in die tijd niet gebruikelijk. Ik ben ze er nog altijd heel dankbaar voor."

Met een schone lei begint Petrovic aan het eind van de maand aan zijn tweede periode met Feyenoord.

Zelf is hij "trots en blij" dat hij daar binnenkort weer op het trainingsveld staat. Maar minstens zo belangrijk vindt hij het dat de club ook hem graag wil hebben. En die bevestiging kreeg hij. "Ik wil het werk van Dick hier niet verstoren."

STER reclame