ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 7/7: Weekcijfers coronabesmettingen • Wrakingsverzoek Viruswaanzin

Goedemorgen! Actiegroep Viruswaanzin krijgt vandaag te horen of de rechter wordt vervangen in het kort geding dat zij hebben aangespannen tegen de Staat. Het RIVM komt met de nieuwste cijfers over de coronabesmettingen en in de rechtbank in Den Haag is de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen een man die een aanslag wilde plegen op het Binnenhof.

Eerst het weer: er kan vandaag nog een enkele bui vallen, maar op de meeste plaatsen is het droog. Het wordt 17 tot 21 graden bij een matige westenwind.

Weerplaza

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Aan het begin van de middag wordt duidelijk of de rechter wordt vervangen in het kort geding van actiegroep Viruswaanzin tegen de Staat. Viruswaanzin wraakte de rechter twee weken geleden, omdat die bevooroordeeld zou zijn. De actiegroep eist dat de anderhalvemetersamenleving wordt opgeheven en dat de coronaspoedwet waar het kabinet mee bezig is niet wordt ingevoerd.
  • Het RIVM komt voor het eerst met weekcijfers over de coronabesmettingen. Sinds 1 juli worden die cijfers niet meer iedere dag naar buiten gebracht.
  • In de rechtbank in Den Haag dient de zaak tegen een 39-jarige man uit Sneek die begin februari dreigde met een aanslag op het Binnenhof. Hij schreeuwde tegen aanwezige marechaussees dat hij een aanslag wilde plegen. Toen zij hem aanhielden, bleek de man twee vleesmessen in zijn rugzak te hebben. Volgens zijn advocate had de man een psychose doordat hij gestopt was met zijn medicijnen.

Wat heb je gemist?

De Belastingdienst heeft tienduizenden mensen bestempeld als fraudeur bij hun aangifte inkomstenbelasting. Volgens RTL Nieuws en Trouw startte de dienst fraudeonderzoeken als sprake was van bijvoorbeeld bepaalde aftrekposten, hoge zorgkosten of giften. Ook bij burgers van wie de belastingadviseur door de fiscus werd gezien als 'facilitator' van fraude, werd een onderzoek gestart.

De fraudeonderzoeken zouden in 2012 zijn begonnen onder de codenaam 'project 1043'. Volgens RTL en Trouw moesten burgers zelf hun onschuld aantonen en lagen sommige jarenlang overhoop met de Belastingdienst.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Onderzoekers: ruim 40 procent beroepsbevolking over 30 jaar migrant. Dat voorspelt het demografisch instituut NIDI. Op dit moment heeft 26 procent van de beroepsbevolking een niet-Nederlandse achtergrond. In 2050 is dat aandeel dus toegenomen, verwacht het NIDI. Ook het aantal 80-plussers neemt sterk toe.
  • Consumentenbond: Facebook moet gebruikers compenseren voor privacyschending. De Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS) verwijten het sociale netwerk dat het jarenlang privégegevens van gebruikers en hun Facebookvrienden heeft verzameld en die zonder toestemming heeft doorgespeeld aan derden. De partijen hebben Stichting Facebook gedagvaard en roepen gebruikers van het netwerk op om zich bij de actie aan te sluiten.
  • 'Spoorvervoerders vechten monopoliepositie NS aan'. Vijf regionale vervoerbedrijven leggen zich niet neer bij het besluit om de NS ook na 2025 te laten rijden op de belangrijkste spoorlijnen. De bedrijven starten juridische procedures tegen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, meldt NRC.
  • Zwaargewonde na steekpartij in woning Rotterdam. Het slachtoffer is met meerdere steekwonden in zijn rug naar het ziekenhuis gebracht. Omstanders zagen drie mensen wegrennen, maar er is nog niemand opgepakt.

En dan nog even dit:

Ringo Starr, de drummer van de Beatles, wordt vandaag 80 jaar. Om dat te vieren geeft hij via zijn YouTube-kanaal een benefietshow.

AFP
Ringo Starr bij een concert in augustus 2019

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl