Veel Formule 1-coureurs hebben voor de start van de Grote Prijs van Oostenrijk - de eerste race van het seizoen - op één knie gezeten om een statement te maken tegen racisme.

Onder anderen Max Verstappen en Charles Leclerc deden daar niet aan mee.

Alle coureurs meldden zich voor de start op het circuit in een zwart shirt met de tekst 'End Racism' voordat het Oostenrijkse volkslied klonk. Alleen zesvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton droeg een shirt met 'Black Lives Matter'.

Veertien coureurs knielden en zes niet. Onder hen dus Verstappen en Leclerc. Opvallend was dat enkele coureurs (zoals Hamilton en Sebastien Vettel) geen mondkapje droegen en een aantal - onder wie Verstappen - te laat kwam aanrennen voor het statement.

Verklaring Verstappen

Verstappen had op sociale media al aangekondigd niet te gaan knielen. "Ik ben zeer toegewijd aan gelijkheid en de strijd tegen racisme, maar ik vind dat iedereen het recht heeft om zichzelf te uiten op een moment en op een manier die bij hem past. Ik zal niet op één knie gaan zitten, maar respecteer en steun de keuzes die iedere coureur maakt."

Ook Ferrari-coureur Leclerc zette een verklaring op zijn sociale media om uit te leggen waarom hij niet knielde.

"In mijn ogen gaat het erom hoe iedereen zich in het dagelijks leven gedraagt in plaats van om formele gebaren die in sommige landen als controversieel worden gezien. Ik zal niet knielen, maar dat betekent niet dat ik minder toegewijd ben dan anderen."

Met name zesvoudig wereldkampioen Hamilton heeft zich de afgelopen weken nadrukkelijk gemengd in het debat over racisme en discriminatie in de wereld. Hij riep al zijn collega's op dat ook te doen.

Na het statement gingen de coureurs in een kring staan, om met een mondkapje op te luisteren naar het Oostenrijkse volkslied. Daarna herdachten ze de slachtoffers van het coronavirus.

Lammers en Koeman discussiëren over niet knielende Verstappen

STER reclame