Politiepaarden bij de Jaarbeurs Koen Laureij

Bij een verboden protest tegen coronamaatregelen in Utrecht worden vanmiddag duizend voetbalhooligans verwacht. Dat bevestigen bronnen aan de NOS. Waarnemend burgemeester Den Oudsten heeft een noodbevel afgekondigd. In de stad is veel politie op de been, rond het Jaarbeursplein zijn hekken neergezet.

Het noodbevel houdt in dat de binnenstad niet toegankelijk is voor "al degenen die zich door kleding, uitrusting, meegevoerde voorwerpen, uitingen of gedragingen manifesteren als personen die deel willen nemen aan de verboden demonstratie op het Jaarbeursplein of op enige andere wijze de openbare orde verstoren of dreigen te verstoren."

Voor wie niet in Utrecht woont en bovengenoemde kenmerken vertoont, is de hele stad verboden gebied.

Politiebusjes, paarden en hekken

Bij de Jaarbeurs staan tientallen politiebusjes geparkeerd. Ook staan daar politiepaarden klaar. Bij de afritten van de snelwegen rond de stad zijn busjes van de mobiele eenheid gezien.

De hekken staan bij de uitgang van het station en bij de toegangswegen naar het plein. De hogere hekken zijn voorzien van witte folie, zodat er niet doorheen kan worden gekeken. Ook staan er onderaan de trappen en roltrappen lagere hekken.

Den Oudsten maakte donderdag bekend dat hij de demonstratie Stop de 1,5 meter waanzin. Vrijheid politiegeweld verbiedt. "De politie heeft concrete informatie dat een grote groep relschoppers de demonstratie wil aangrijpen om wanordelijkheden te plegen", schreef hij aan de gemeenteraad.

Het gaat om "relschoppers van diverse pluimage", staat in de raadsbrief, "die de demonstratie willen aangrijpen om tot een gewelddadig treffen (met de politie) te komen. Hierdoor komt de veiligheid van demonstranten en omstanders in het geding."

De organisator van het protest, de actiegroep 'Nederland in Opstand', had al aangekondigd bij een eventueel verbod alsnog te demonstreren, schreef Den Oudsten. Ook houdt hij er rekening mee dat andere groeperingen zich hierbij aansluiten.

Oproep Facebookvideo

Gisteren werd op de Facebookpagina van Nederland in Opstand een video geplaatst waarin wordt opgeroepen om naar Utrecht te komen voor een protest. Die betoging moet om 16.00 uur beginnen, op een locatie die de organisator rond 15.45 uur bekendmaakt. "We houden de locatie nog onbekend omdat we gemerkt hebben dat de politie behoorlijk wat eenheden ME heeft opgetrommeld en een heleboel platte petten erbij", zegt de spreker in de video.

Over de aanwezigheid van de mobiele eenheid zegt de organisator: "Wij zullen daarop vanuit ons vreedzaam reageren. Op het moment dat er geweld gebruikt wordt naar ons, dan is het een ander verhaal. Maar wij zijn vreedzaam en wij zullen dit niet uitlokken. Dus ook geen provocatie naar hun."

Geen vrouwen en kinderen

Aan het einde van de video zegt hij: "Wees je wel bewust waar je heen gaat. Geen vrouwen. Geen kinderen. Zorg dat je kleding aanhebt waar geen uiterlijke kenmerken op staan van een demonstratie, want dan maak je het jezelf alleen maar moeilijk." Nederland in Opstand heeft ook een Facebookevenement aangemaakt voor de betoging. Enkele tientallen mensen hebben aangegeven dat ze aanwezig willen zijn.

In een reactie zegt de politie "dit soort signalen te monitoren". Indien nodig worden er maatregelen genomen, zegt een woordvoerder. Ze wil niet zeggen om welke maatregelen het kan gaan.

Volgens de gemeente Utrecht verandert er weinig door de oproep op Facebook om toch te komen demonstreren. "De maatregelen blijven van kracht."

STER reclame