Peter Bosz hoopt met Bayer 04 Leverkusen zijn eerste grote prijs als trainer binnen te halen Pro Shots

Met de amateurs van AGOVV won hij alles wat er te winnen viel. Met Heracles Almelo behaalde hij het kampioenschap in de eerste divisie. En met Vitesse wist hij via de play-offs een ticket voor Europees voetbal in de wacht slepen. Maar een echte grote prijs, op het hoogste niveau, die hoopt Peter Bosz vanavond voor het eerst te winnen.

In de Duitse bekerfinale neemt Bosz het met Bayer Leverkusen op tegen Bayern München, dat sinds de coronapauze al zijn wedstrijden heeft gewonnen en zich voor de achtste keer op rij heeft verzekerd van het kampioenschap. "Bayern heeft een geweldig elftal, dat zien we wekelijks. Maar dat hebben wij ook. Al zien we dat misschien niet wekelijks", voegt Bosz er direct met een lach aan toe.

Bosz: 'Bayern heeft een geweldig elftal, maar wij ook'

Hij weet hoe hij Bayern moet verslaan. Dat deed Bosz namelijk al twee keer met Leverkusen in de anderhalf jaar dat hij er trainer is. Maar de meest recente confrontatie, een maand geleden, ging met 4-2 verloren.

"We spelen tegen een absolute topploeg, het is aan ons om een speelwijze op de mat te leggen die ons in staat stelt om van ze te winnen", aldus Bosz. "Want laat duidelijk zijn: wij willen deze finale winnen. Als dat moet met elf man in de eigen zestien, dan zullen we dat doen. Ik denk alleen niet dat we op die manier deze finale zullen winnen."

De wedstrijd in München die Leverkusen dit seizoen met 2-1 won, geldt als blauwdruk voor Bosz. "Daar zijn we een half uur lang in staat geweest om heel hoog druk te zetten en op die manier hebben we twee doelpunten gemaakt. Wij weten welke accenten we moeten leggen en dat we ze pijn kunnen doen."

'Havertz is zeer intelligent, niet alleen op het veld'

Veel zal afhangen van de vorm van Kai Havertz. Hij kan het verschil maken en Leverkusen voor de tweede keer (de enige bekerwinst dateert van 1993) de DFB-Pokal bezorgen. De 21-jarige spelmaker is een sensatie in Duitsland en heeft ook op zijn trainer een onuitwisbare indruk gemaakt.

Bosz: "Het is een hele intelligente jongen, niet alleen op het veld. Dat zie je niet vaak. Mijn ervaring is dat jongens die intelligent zijn in het dagelijkse en sociale leven, meestal niet van die voetbalintelligente jongens zijn. Of andersom. Kai is zowel op als buiten het veld heel slim."

Ik ga misschien niet voor de makkelijkste weg, dat klopt.

Peter Bosz over zijn filosofie en speelwijze

Bosz volhardt dus in de door hem geliefde speelwijze, aanvallend en attractief. "Winnen kan op verschillende manieren. De manier waarop wij willen winnen, zal een ingewikkeldere zijn. Maar het kan wel. Dat hebben andere clubs ook bewezen. En dan ga ik misschien niet voor de makkelijkste weg, dat klopt."

Want de filosofie van Bosz bracht hem geen succes in de drie eerder finales die hij met zijn clubs bereikte. De bekerfinales met Heracles Almelo (2012) en Maccabi Tel Aviv (2016) gingen verloren, net als de Europa League-finale met Ajax in 2017.

"Die ervaringen moet je meenemen. Het trainersvak is een ervaringsvak. Je moet leren van de fouten die je maakt, Als ik voor mezelf spreek, moet je het spelen van finales ook leren. Dat is iets aparts. Zeker in Duitsland heb ik me laten vertellen. Dat heeft een hele grote en belangrijke betekenis hier. Je merkt dat er iets aan zit te komen, dat maakt het sowieso bijzonder."

STER reclame