Het logo van Washington Redskins op de helm van een van de spelers AFP

Het lijkt erop dat Washington Redskins binnenkort een andere naam krijgt. De American-footballclub heeft "een grondige bezinning" op de clubnaam aangekondigd in het licht van het racismedebat in de Verenigde Staten.

De naam Redskins, roodhuiden, verwijst naar de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent en wordt in de Verenigde Staten als kwetsend beschouwd.

De roep om naamsverandering klinkt al tientallen jaren, maar eigenaar Dan Snyder heeft altijd gezegd er niet over te peinzen. In een vrijdag uitgegeven verklaring zegt hij nu: "We gaan met alle betrokkenen het gesprek aan, met clubmensen, sponsoren, de NFL en de lokale gemeenschap. Wij zijn trots op onze club en dat willen we blijven. Daarom moesten we op zoek naar een oplossing."

De discussie kwam donderdag in een stroomversnelling toen hoofdsponsor FedEx, ook naamgever van het stadion, de club verzocht om afstand te doen van de naam Redskins. Vervolgens maakte Nike bekend alle Redskins-producten uit de online-winkel te verwijderen en riepen ook sponsoren Pepsi en Bank of America op tot actie.

Burgemeester Muriel Bowser van Washington heeft laten weten dat de naam Redskins "een obstakel" is bij de pogingen van de club toestemming te krijgen voor de bouw van een nieuw stadion.

Cleveland Indians

Honkbalclub Cleveland Indians werd ook jarenlang bekritiseerd, vooral vanwege het logo waarop een karikaturale lachende indiaan stond. Twee jaar geleden deed de club het logo in de ban.

STER reclame