Wilson Kipsang in 2017 na de marathon in New York, waarop hij tweede werd AFP

Marathonloper Wilson Kipsang is voor vier jaar geschorst wegens overtreding van de dopingregels. Dat heeft de integriteitscommissie van de overkoepelende atletiekbond World Athletic bekendgemaakt. Kipsang was sinds januari al voorlopig geschorst.

De Keniaan, voormalig wereldrecordhouder op de marathon, is tussen april 2018 en mei 2019 vier keer in de fout gegaan met zijn 'whereabouts' (het aangeven van zijn verblijfplaats), waardoor hij dopingcontroles heeft gemist. Drie van zulke overtredingen binnen een maand betekenen automatisch een schorsing.

Nepfoto

Bovendien zou Kipsang hebben geknoeid met bewijsmateriaal en valse verklaringen hebben afgelegd. Zo had Kipsang aan de integriteitscommissie gemeld dat hij in mei vorig jaar een dopingtest had gemist als gevolg van een verkeersongeluk met een omgevallen vrachtwagen.

Hij stuurde een foto van het ongeluk als bewijsmateriaal, maar uit nader onderzoek bleek dat het om een totaal ander ongeluk ging dat drie maanden later was gebeurd.

Olympisch brons

De 38-jarige Kipsang liep in 2013 in Berlijn een wereldrecord op de klassieke afstand: 2.03.23. Sindsdien is het record twee keer (officieel) verbeterd door een landgenoot, eerst in 2014 door Dennis Kimeto (2.02.57) en vervolgens in 2018 door Eliud Kipchoge (2.01.39).

Kipsang won onder meer de marathons van Tokio, New York en Londen (twee keer). Op de Olympische Spelen van 2012 was hij goed voor de bronzen medaille.

Het persoonlijk record van Kipsang op de marathon is 2.03.13, de zesde tijd ooit gelopen.

STER reclame