Feestvreugde in het Atalanta-kamp na de openingstreffer van Mario Pasalic (rechts) AFP

Atalanta is door de 2-0 thuiszege op Napoli en de nederlaag van AS Roma tegen Udinese weer dichter bij een volgend avontuur in de Champions League gekomen. De ploeg van Marten de Roon en de op de bank begonnen Hans Hateboer heeft de vierde plaats in de Serie A stevig in handen.

Het was de zevende competitiezege op rij voor Atalanta, dat in 29 wedstrijden al 82 doelpunten heeft gemaakt. Ter vergelijking: koploper Juventus heeft er tot nu toe 59 in liggen en nummer twee Lazio staat op 66 treffers.

Hoofdwond

Napoli toonde zich aanvankelijk dreigender dan Atalanta, dat aantrad zonder de topscorers Josip Ilicic en Luís Muriel (beiden vijftien doelpunten). Na een kwartier had Kalidou Koulibaly het overwicht kunnen verzilveren, maar hij raakte de bal slecht en kopte over. Een minuut later moest zijn doelman David Ospina gestrekt naar de hoek bij een schuiver van Alejandro Gomez.

Ospina stond na een klein halfuur bij een indraaiende vrije trap van Gomez opnieuw paraat, maar kwam daarbij hard in aanraking met de knie van Atalanta's Mattia Caldara. Met een hoofdwond en enigszins aangeslagen moest de Colombiaan vervangen worden door Alex Meret.

De hard geraakte Napoli-doelman David Ospina kan niet verder AFP

Kort na rust moest Napoli misverstanden bij het uitverdedigen bekopen met een tegentreffer. De verspeelde bal kwam terecht bij Gomez die Mario Pasalic op maat bediende. Geheel vrijstaand vond de Kroaat koppend de hoek: 1-0.

82ste competitietreffer

Niet veel later legde Atalanta een mooie aanval over rechts op de mat, die uiteindelijk bij toeval eindigde voor de voeten van Robin Gosens. Met een harde schuiver in de verre hoek verdubbelde hij de marge.

Bekerwinnaar Napoli had de spanning terug kunnen brengen als Fabian Ruiz, in stelling gebracht door een hakballetje van de sterk spelende Piotr Zielinski, zijn afstandsschot niet net naast had zien gaan.

Koulibaly had ook bij zijn tweede kopkans van het duel het vizier niet op scherp staan. Oud-Ajacied Arek Milik stond bij een doeltreffende rebound buitenspel.

Hulp van Udinese

Nadat Atalanta eigenhandig Napoli van zich af had geschud, kreeg de ploeg ook nog onverwacht hulp van Udinese. De tegen degradatie strijdende formatie won - met Bram Nuytinck en Marvin Zeegelaar in de gelederen - met 2-0 bij AS Roma, de nummer vijf van de ranglijst.

Udinese-aanvoerder Kevin Lasagna schreeuwt het uit na zijn doelpunt in Rome AFP

Udinese kwam na een kwartier op voorsprong toen een volley van Rodrigo De Paul niet richting het Romeinse doel vloog, maar terechtkwam bij Kevin Lasagna. De aanvoerder deed wat zijn ploeggenoot verzuimde en scoorde beheerst.

Het verdedigen van de voorsprong werd vergemakkelijkt toen AS Roma-speler Diego Perotti na een gemene tackle met rood de kleedkamer mocht opzoeken. Kort daarop knalde Federico Fazio namens de thuisploeg tegen de lat.

Lukasz Teodorczyk dacht Udinese halverwege het tweede bedrijf in veilige haven te loodsen, maar zijn doelpunt werd tot woede van de gasten afgekeurd. De boosheid verstomde toen Ilija Nestorovski in de 79ste minuut na fraai voorbereidend werk van De Paul alsnog de genadeklap uitdeelde aan de thuisploeg: 0-2.

Stand aan kop Serie A NOS

STER reclame