ANP

Goedemorgen! Gemeentebestuurders vragen in Den Haag aandacht voor de financiële problemen van gemeentes en de strafeis voor de verdachte van betrokkenheid bij de dood van de Orlando Boldewijn wordt bekendgemaakt.

Vooral in het noorden ontstaan enkele pittige buien. In het zuiden is het minder nat en ook wat zonniger. Het wordt 18 tot 21 graden en er staat een matige, aan zee vrij krachtige zuidwesten- tot westenwind. Het wisselvallige zomerweer houdt na vandaag aan.

weerplaza

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Gemeenten raken steeds meer in financiële problemen door de coronacrisis. Daarom gaat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten met tientallen gemeentebestuurders naar Den Haag om aandacht te vragen voor hun situatie.
  • Het OM komt met een strafeis voor Roy B. die terecht staat voor betrokkenheid bij de dood van de 17-jarige Orlando Boldewijn uit Rotterdam. Boldewijn verdween in februari 2018 na een afspraak via homo-app Grindr. Ruim een week later werd zijn lichaam in het water gevonden.
  • In het NOS-programma Het coronavirus: Feiten en fabels vanavond aandacht voor vragen over het coronavirus. Is het coronavirus onder controle? En komt die tweede golf er? De uitzending is vanavond om 20.30 uur te zien op NPO 1. De uitzending is met gebarentolk te zien op digitaal themakanaal NPO Nieuws; bij KPN te vinden op kanaal 43, bij Ziggo op kanaal 501, bij T-Mobile op kanaal 260 en online via NPO Start. De uitzending is ook te bekijken via een livestream op NOS.nl en de NOS-app.

Wat heb je gemist?

Er komen geen excuses voor het slavernijverleden van Nederland. Wel komt er een herdenkingsjaar in 2023. Dan is het 150 jaar geleden dat de Nederlandse slavernij is afgeschaft. Coalitiepartijen ChristenUnie en D66 hadden daarvoor gepleit.

Volgens premier Rutte werkt een spijtbetuiging polariserend, en ook in de Tweede Kamer was er geen meerderheid voor te vinden.

"Het is geen raar verzoek. Maar de vraag is of je mensen die vandaag leven verantwoordelijk kunt houden voor het verleden. Dat kunnen anderen weer als pijnlijk ervaren", aldus Rutte.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Rijkswaterstaat heeft het in Staphorst aan de stok met twee verliefde ooievaars. Het stel bouwt nesten boven de A28 en boven het spoor. Stuk voor stuk plekken waar ze niet welkom zijn. Dus worden de nesten iedere keer weggehaald. Maar de ooievaars bouwen gewoon steeds weer een nieuw nest, meldt RTV Oost. Het koppel drijft Rijkswaterstaat ermee tot wanhoop.

Het ooievaarskoppel boven de snelweg RTV Oost

Fijne dag!

STER reclame