Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark Stefano Cannas | CC BY-NC-ND 2.0

Goedemorgen! Vandaag worden de coronaregels verder versoepeld en daarmee is Nederland uit de lockdown. En in het Oosterpark wordt, zonder publiek, de afschaffing van de slavernij herdacht.

Wekdienst 1/7

Het weer: vooral in het zuiden regen, in het zuidoosten kans op onweer. Het wordt rond 20 graden met een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Weerplaza

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De coronaversoepelingen gaan in. Dat betekent dat er meer mensen bij elkaar mogen komen, mits ze genoeg afstand houden. Ook de sportscholen gaan weer open en sekswerkers mogen weer aan het werk.
  • De Rechtbank Zwolle doet uitspraak in de zaak tegen twee Nederlandse mannen die de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zouden hebben opgelicht met mondkapjes. De deelstaat maakte in maart 880.000 euro over als aanbetaling voor miljoenen mondkapjes die vervolgens nooit werden geleverd.
  • Vandaag wordt in het Oosterpark de afschaffing van de slavernij herdacht. Dit jaar zonder publiek, vanwege de coronamaatregelen. De herdenking is vanaf 13.00 uur live volgen op NPO 1, NOS.nl en onze socialmediakanalen.

Wat heb je gemist?

Het kabinet wil het kiesstelsel zo wijzigen dat kiezers de mogelijkheid krijgen om of op een partij te stemmen of op een persoon. Het doel is dat kandidaten die kunnen rekenen op steun van de kiezers meer kans hebben om verkozen te worden, schrijft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aan de Eerste en Tweede Kamer.

Twee jaar geleden adviseerde een staatscommissie onder leiding van oud-minister Remkes om het parlementaire stelsel te moderniseren. De binding tussen kiezer en gekozene moet hiermee vergroot worden.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Rotterdamse politie onderzoekt racisme in appgroep agenten: de Rotterdamse politie is een onderzoek gestart naar racistische uitlatingen van agenten in een besloten WhatsAppgroep. Dat schrijft NRC, die over screenshots van die gesprekken beschikt. Het gaat om een gesprek uit 2019 tussen negen politie-agenten waarin burgers met een migratieachtergrond worden aangeduid als "kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen" op wie ze willen "schieten".
  • Nederlandse cameraman Jasper Wolf benoemd tot lid Oscar-Academy: de Nederlandse cameraman Jasper Wolf is een van de ruim 800 nieuwe leden van de Academy, de organisatie die ieder jaar de Oscars uitreikt. Hij mag dit jaar meebeslissen over de winnaars van de prestigieuze filmprijzen.
  • Nederlands team MP Motorsport klaar voor seizoen: met de ouverture van het Formule 1-seizoen gaan ook de bolides van het Nederlandse team MP Motorsport weer de baan op. Komend weekeinde rijden de auto's weer, maar zonder fans en gasten.

En dan nog even dit:

Het klinkt gezellig noch verantwoord: drinken in de auto. Maar dat is juist wel de bedoeling van horecaondernemer Ferdi van Essen uit Putten. In de auto's mag je namelijk met meer mensen zitten dan aan een tafeltje op het terras.

Dat ziet er zo uit:

Met drank achter het stuur: coronaregels op terras omzeild met sloopauto's

Fijne dag!

STER reclame