ANP

Goedemorgen! Vandaag wordt bekend welke straf justitie eist tegen Thijs H., die verdacht wordt van het doden van drie mensen. En er wordt een plan gepresenteerd over het opschalen van de capaciteit op intensive cares, als dat vanwege het coronavirus weer nodig zou zijn.

Na een vrij bewolkte start met in het westen en noorden regen, breekt op steeds meer plaatsen de zon door. Maar later vanmiddag en vanavond gaat het vanuit het zuiden opnieuw regenen. Het wordt 18 tot 22 graden. Woensdag regent het soms flink en ook donderdag en vrijdag blijft het niet droog.

WEERPLAZA

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Openbaar Ministerie komt met de strafeis in de zaak tegen Thijs H. De student wordt ervan verdacht in mei vorig jaar drie wandelaars te hebben gedood: een man en een vrouw op de Brunssummerheide bij Heerlen en een vrouw in de Scheveningse Bosjes in Den Haag. H. zegt dat hij in een psychose verkeerde.
  • Het Landelijk Netwerk Acute Zorg presenteert een plan voor een structurele verhoging van de capaciteit op intensive care-afdelingen in ziekenhuizen. Daarmee moet Nederland goed voorbereid zijn op een eventuele nieuwe piek in het aantal coronabesmettingen.
  • De Eerste Kamer stemt over een motie van Partij voor de Dieren-lid Peter Nicolaï over het Nederlandse slavernijverleden. Het kabinet wordt daarin opgeroepen een oordeel over het slavernijverleden in een speciale wet te gieten. Rotterdam herdenkt vandaag het slavernijverleden met twee minuten stilte en een toespraak van burgemeester Aboutaleb. Het Keti Koti Festival dat morgen zou worden gehouden in Amsterdam gaat vanwege de coronamaatregelen niet door.

Wat heb je gemist?

De Chinese overheid heeft de omstreden veiligheidswet voor Hongkong doorgevoerd. Lokale media melden op basis van bronnen dat het Staand Comité van het Volkscongres de wet, die volgens Peking de 'nationale veiligheid' moet waarborgen, unaniem heeft aangenomen.

De wet moet een einde maken aan de langdurige onrust in Hongkong. Sinds maart vorig jaar wordt er massaal gedemonstreerd in de stad tegen de groeiende invloed van China.

Met de nieuwe wet wordt het streven naar afscheiding, buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten in Hongkong verboden.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Na een jarenlange daling is het alcoholgebruik onder scholieren gestabiliseerd. Ook het roken van sigaretten en joints neemt niet meer af, blijkt uit onderzoeken van het Trimbos-instituut, de GGD's en het RIVM.

Er zijn wel steeds minder jongeren die een e-sigaret hebben gerookt. Het lachgasgebruik onder middelbare scholieren nam de afgelopen jaren daarentegen juist toe.

Het Trimbos-instituut vindt het zorgelijk dat het gebruik van alcohol, wiet en tabak niet verder daalt. De stagnaties laten zien hoe belangrijk een preventiebeleid is, zowel landelijk als regionaal, zegt het instituut.

Fijne dag!

STER reclame