ANP

Goedemorgen! Vandaag gaat Polen naar de stembus om een president te kiezen. En het Nederlandse marinefregat Zr. Ms. De Ruyter keert terug uit de Perzische Golf.

Vanmorgen trekken wolkenvelden over en valt er een enkele bui. Later blijft het droog en komt er ruimte voor de zon. Met maximaal 20 graden is het fris.

Weerplaza

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Polen kiezen vandaag een president. Dat was in mei al de bedoeling, maar toen gingen de verkiezingen vanwege de coronacrisis niet door. Het lijkt een nek-aan-nekrace te worden tussen de zittende president Duda en de liberale oppositiekandidaat Trzaskowski.
  • Na een missie van vijf maanden keert het marinefregat Zr. Ms. De Ruyter weer terug uit de Perzische Golf. Het fregat was daar actief als onderdeel van een Europese missie sinds de spanningen tussen tussen Amerika en Iran hoog opliepen.
  • In Frankrijk halen ze de uitgestelde gemeenteraadsverkiezingen in. Het is de tweede ronde en de verwachting is dat de opkomst laag zal zijn, omdat veel mensen niet stemmen vanwege het coronavirus.

Wat heb je gemist?

Bijna een week na de ongeregeldheden op het Malieveld in Den Haag heeft de politie nog iemand opgepakt. Een man van 61 uit Den Haag werd gistermiddag aangehouden in Brielle. Hij is vastgezet. De rellen braken vorige week zondag uit na een betoging tegen het coronabeleid. Agenten eisten dat de aanwezigen, volgens de politie een mix van demonstranten en onruststokers, het Malieveld verlieten.

Vandaag zou er weer tegen de coronamaatregelen gedemonstreerd worden, maar de Haagse burgemeester Remkes verbood dat en de rechtbank bekrachtigde dit besluit gisteren. Ook Viruswaanzin-leider Engel riep gisteren op om weg te blijven. Maar de politie in Den Haag blijft voorbereid, ook nu de demonstratie niet doorgaat.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Vandaag in Studio Sport Archief wordt teruggeblikt op het EK 2008. Raymond Verheijen was destijds assistent-trainer van Rusland en vertelt over de kwartfinale waarin Oranje werd verslagen.

Oranje schitterde in de groepsfase, maar ging in de kwartfinale onderuit tegen het Rusland van Guus Hiddink:

Studio Sport archief: De triomftocht en val van Oranje in 2008 Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De uitzending begint om 15.00 uur en is te zien via NPO 1, NOS.nl en de NOS-app.


Fijne dag!

STER reclame