Davy Klaassen (midden) wordt bejubeld na zijn 4-0 voor Werder Bremen
NOS VoetbalAangepast

Bremen ontloopt rechtstreekse degradatie, geen CL-ticket voor Leverkusen

Werder Bremen heeft op de valreep rechtstreekse degradatie uit de Bundesliga weten te voorkomen. De ploeg van Davy Klaassen sloot de competitie af met een ruime zege op FC Köln (6-1), terwijl concurrent Fortuna Düsseldorf met 3-0 het onderspit delfde bij Union Berlin en tot onder de streep zakte.

Werder wacht nu nog wel een promotie/degradatiewedstrijd. De tegenstander in die dubbele confrontatie zal Heidenheim of grote rivaal Hamburger SV zijn.

Voor Peter Bosz en zijn Bayer Leverkusen bleef een happy end uit. De thuiszege op Mainz was onvoldoende om het vierde en laatste Champions League-ticket te bemachtigen, omdat ook Borussia Mönchengladbach won en zo uit de greep van de achtervolger bleef.

Veel op het spel

De landstitel in Duitsland was al vergeven aan Bayern München en ook de degradatie van Paderborn was een voldongen feit, maar verder stond er her en der nog veel op het spel op de slotdag van de Bundesliga, die ondanks de coronapandemie toch nog tot een goed eind is gebracht.

Mönchengladbach had door het veel betere doelsaldo aan een remise tegen Hertha BSC voldoende om Leverkusen voor te blijven. De thuisploeg nam echter al na zeven minuten een voorschot op meer toen Jonas Hofmann op aangeven van Breel Embolo eenvoudig de 1-0 kon binnentikken. De paal stond tot twee keer toe een grotere marge bij rust in de weg.

Jonas Hofmann heeft Borussia Mönchengladbach op voorsprong gezet

Na rust bleef Mönchengladbach domineren en waren er ook genoeg kansen voor de thuisploeg. De 2-0 kwam er uiteindelijk ook. Embolo stelde tien minuten voor tijd de overwinning veilig, al wist Vedad Ibisevic in de extra tijd nog wel de spreekwoordelijke eer te redden voor Hertha.

Bekerfinale

Daardoor was de zuinige 1-0 thuiszege van Leverkusen op Mainz van weinig waarde meer. De eindstand stond overigens al na twee minuten op het scorebord.

Eindstand Bundesliga bovenin

Kevin Volland scoorde voor de ploeg van Bosz, die het jonge talent Kai Havertz op de bank liet - wellicht met het oog op de bekerfinale van volgend weekeinde tegen Bayern München. Leverkusen is daarnaast nog actief in de Europa League, waarin voor de winnaar ook nog een Champions League-ticket klaarligt.

Werder op schot

De strohalm voor Werder Bremen, dat FC Köln op bezoek kreeg, was iets steviger dan die van Leverkusen, al bleven de Noord-Duitsers afhankelijk van het resultaat van Fortuna Düsseldorf bij Union Berlin.

Werder moest hoe dan ook drie punten pakken en die zaten na een halfuur al zo goed als in de tas. Yuya Osako, in balbezit gekomen door een mislukt schot van Maximilian Eggestein, opende na 22 minuten de score. Vijf minuten later rondde Milot Rashica een knappe individuele actie af en kort daarop verlengde Niclas Füllkrug een afgemeten voorzet van Marco Friedl tot 3-0.

Milot Rashica heeft Werder Bremen op een 2-0 voorsprong gezet

Binnen een kwartier na de pauze tilden Davy Klaassen (in de rebound na een schot op de paal van Rashica) en andermaal Osako de stand naar 5-0. Daardoor was ook de achterstand op doelsaldo weggewerkt, mocht Düsseldorf bij Union Berlin op een gelijkspel uitkomen.

Ver buiten bereik

Maar dat ene punt, laat staan een bevrijdende zege, bleef ver buiten bereik van Düsseldorf. Het wist zelf amper gevaarlijk te worden en moest toezien hoe Anthony Ujah voor rust en Christian Gentner erna doel troffen voor de Berlijners. Toen het noodlot voor de gasten niet meer afwendbaar was, mocht Suleiman Abdullahi kort voor tijd ook nog de 3-0 laten aantekenen.

Eindstand Bundesliga onderin

De wedstrijd in Bremen eindigde uiteindelijk in 6-1. Eerst mocht Dominick Drexler na een foute terugspeelbal Rashica wat terugdoen, waarna Joshua Sargent voor het slotakkoord zorgde. In de slotfase mocht de 41-jarige en binnenkort van het profvoetbal afscheid nemende Claudio Pizarro nog even zijn opwachting maken.

"Derby zou leuk zijn"

"De trainer zei vooraf dat we nog in leven waren en dat we nog kans hadden", vertelde Klaassen, die zijn zevende competitiedoelpunt van dit seizoen maakte. "We scoorden snel achter elkaar en in de rust zag ik dat Düsseldorf in Berlijn met 1-0 achter stond. Alles ging vandaag goed voor ons."

"Maar we zijn er nog niet. We hebben nog twee finales te gaan. Misschien spelen we wel een derby tegen Hamburger SV. Dat zou wel leuk zijn."

34ste van Lewandowski, 21ste van Müller

Bayern München won ook z'n negende competitieduel sinds de herstart half mei. De kampioen sloot af met een 4-0 zege bij VfL Wolfsburg. De ploeg van Wout Weghorst verspeelde z'n Europa League-ticket aan Hoffenheim, dat met dezelfde cijfers verraste bij Borussia Dortmund (vier keer Andrej Kramaric). Wolfsburg komt nu in de voorronde terecht.

Doelpuntenkanon Robert Lewandowski met zijn topscorerstrofee

Bij Bayern scoorde Robert Lewandowski vanaf de stip, waarmee de Pool zijn doelpuntentotaal op 34 bracht en zich met die persoonlijke mijlpaal voor de vijfde keer topscorer van de Bundesliga mag noemen. Alleen Gerd Müller kan betere cijfers overleggen. Hij maakte zeven keer de meeste doelpunten.

Thomas Müller bereidde de openingstreffer van Bayern voor. Het was zijn 21ste assist van het seizoen, een Bundesligarecord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl