Peter Bosz
NOS Voetbal

Bijna vlekkeloze voltooiing Bundesliga, maar Bosz en Klaassen nog niet tevreden

Ondanks alle twijfels vooraf gaat het de Duitsers lukken om in zes weken tijd de Bundesliga uit te spelen. Schoonheidsfoutjes zijn vanuit Nederlands perspectief hooguit de prestaties van Peter Bosz en Davy Klaassen.

Om 15.30 uur vanmiddag komen alle achttien clubs tegelijkertijd in actie tijdens de laatste speelronde. Hangt er nog een sensatie in de lucht?

Bosz speelt volgende week met Bayer Leverkusen nog de finale om de DFB-Pokal, maar lijkt door een nederlaag bij Hertha BSC wel naast een Champions League-ticket te grijpen.

Of Leverkusen moet in augustus de Europa League winnen. Bayer Leverkusen won voor het uitbreken van de coronacrisis het uitduel met Rangers FC met 3-1 en staat dus zo goed als zeker in de kwartfinales.

Maar er is ook nog een kleine kans dat Bosz toch nog op de valreep vierde wordt, zoals vorig seizoen. Ook toen begon Leverkusen als vijfde aan de laatste speelronde.

Strijd om de Champions League

3. Leipzig (CL) 33-63 (+47)
4. Mönchengladbach (CL) 33-62 (+43)
5. Leverkusen (EL) 33-60 (+25)

"We hebben laten zien dat het mogelijk is", aldus Bosz, over de ontknoping van vorig jaar. "Toch is er wel degelijk een verschil. Borussia Mönchengladbach, toen en nu de nummer vier, speelde de laatste wedstrijd tegen Borussia Dortmund", vervolgt Bosz. "Dat is wellicht iets anders dan een wedstrijd tegen Hertha BSC, nu de nummer tien in Duitsland. Maar, wij geloven erin."

Gelijkspel genoeg

Leverkusen speelt thuis tegen FSV Mainz, de nummer dertien. In tegenstelling tot vorig seizoen heeft Mönchengladbach nu twee punten voorsprong en heeft het aan een gelijkspel genoeg om vierde te blijven.

"Wij hebben geen keuze en moeten gewoon winnen", aldus de Leverkusen-trainer. "Dus houden we ons ook niet bezig met hoe het in Mönchengladbach loopt. Want wat daar ook gebeurt, het is alleen interessant als wij winnen."

Niklas Moisander (l) en Davy Klaassen (m) juichen na de treffer tegen Paderborn

Davy Klaassen, onder Bosz aanvoerder van het jeugdige Ajax dat in 2017 de finale van de Europa League haalde, verloor de laatste weken op zijn beurt dure punten in de strijd tegen degradatie.

Unieke status

Werder Bremen dreigt zijn unieke status te verliezen als vanmiddag het doek valt. Sinds de invoering van de Bundesliga was de club 56 van de 57 seizoenen van de partij, een jaargang meer dan kampioen Bayern München.

In de thuiswedstrijd tegen FC Köln, die gewonnen móet worden, zwaait oudgediende Claudio Pizarro (41) af als prof. De Peruviaan kan bovendien zijn eigen record scherper stellen als oudste doelpuntenmaker ooit op het hoogste niveau van Duitsland.

Het zou een wonderlijke ontknoping zijn. Pizarro moet het doen met korte invalbeurten bij Bremen en scoorde dit competitieseizoen nog niet.

Strijd onderin

16. Fortuna Düsseldorf (nacompetitie) 33-30 (-28)
17. Werder Bremen (degradatie) 33-28 (-32)

Als het Fortuna Düsseldorf bij het uitgespeelde Union Berlin lukt om de huidige nacompetitieplek veilig te stellen, is het gedaan voor Bremen.

Dan heeft Klaassen mogelijk ook zijn laatste wedstrijd voor Werder gespeeld. De 27-jarige middenvelder is een van de grootverdieners bij de diep gevallen kampioen van 2004 en staat bij weer een financiële mokerslag op de nominatie om verkocht te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl