In Finland is de anti-Europese partij Ware Finnen de grote winnaar van de parlementsverkiezingen.

De eurosceptische partij werd ruim zes keer zo groot en komt uit op 39 van de 200 zetels.

Daarmee zijn de Ware Finnen de derde partij van het land geworden. De Ware Finnen wonnen de afgelopen maanden flink aan populariteit, nadat een aantal EU-landen een beroep op het Europese noodfonds had gedaan. De partij vindt dat de Finse belastingbetaler niet moet opdraaien voor het slechte financiële beleid van sommige lidstaten.

De conservatieve Nationale Coalitiepartij werd de grootste met 44 zetels, twee meer dan de sociaal-democraten.

Samenwerken

Volgens de leider van de Ware Finnen, Timo Soini, verbieden Europese wetten het noodfonds heel duidelijk. "Lidstaten mogen elkaars schulden niet overnemen", zegt Soini. "Ik ben geen anti-Europeaan, ik ben tegen de federale koers die de EU de laatste jaren vaart."

Soini verwacht dat de Ware Finnen worden uitgenodigd voor coalitie-onderhandelingen. Die onderhandelingen zijn van groot belang voor de eurolanden, omdat de nieuwe Finse regering EU-sceptischer wordt en het reddingsfonds kan blokkeren.

Om een coalitie te vormen, moeten de conservatieven samenwerken met de Ware Finnen of de sociaal-democraten. Ook die partij is sceptisch over de Europese noodhulp aan onder meer Portugal.

De Centrumpartij van premier Kiviniemi komt uit op 15,8 procent en verdwijnt vrijwel zeker uit de regering. Kiviniemi is pas sinds juni vorig jaar premier.

STER reclame