NOS Nieuws

Carrière jonge topsporters op pauze door corona: 'Ik was zo dichtbij'

Wedstrijden en toernooien die niet doorgaan, geen prijzengeld kunnen vangen om je huur van te betalen, of net een topsportstatus missen en daarmee alle voordelen mislopen. De coronacrisis raakt de topsportsector op allerlei manieren.

De afgelopen maanden werden allerlei Europese kampioenschappen, wereldkampioenschappen en zelfs de Olympische Spelen afgelast. Voor veel topsporters kwam hun carrière even on hold te staan. NOS Stories sprak met jonge topsporters over hoe deze tijd invloed heeft op hun sportdroom.

Als je junior bent en sport, dan is leeftijd belangrijk. Hoe ouder je bent, hoe meer kans je vaak maakt in je categorie. Maar door corona kan het zijn dat je nu nog in bijvoorbeeld de 'onder 15'- of 'onder 18'-categorie valt, maar vanaf volgend jaar niet meer. Dan moet je het opeens opnemen tegen alle grote namen.

"Ik speel softbal, dit jaar zat ik in de Nederlandse selectie van het team onder 15", legt Bente (13) uit. Zij en haar team zouden dit jaar naar Praag gaan om een van de grootste toernooien van het jaar te spelen. "Helaas kon dat allemaal niet doorgaan en wordt het verplaatst naar 2022. Maar dan kan ik waarschijnlijk niet meer meedoen, omdat ik dan te oud ben voor deze categorie. Dus dat is echt heel erg balen."

Tony Boon (18) is baanwielrenner. Zijn resultaten waren veelbelovend. "Dit seizoen was helemaal top voor mij. Ik won alles waar ik startte. Tot corona dan." Tony kreeg al snel te horen dat de ene na de andere wedstrijd niet meer doorging. En ook het EK en WK werden afgeblazen. "Dat is heel erg balen voor mij, want ik maakte een goede kans dit jaar."

Dit is zijn laatste jaar bij de junioren. Vanaf volgend jaar moet hij met de grote namen meedoen. "Dan heb ik meteen heel veel minder kans om te winnen. Gelukkig is mijn sportbond aan het bekijken of ze de juniorencategorie niet een jaartje kunnen opschuiven. Dan kan ik nog een jaartje meedoen en laten zien wat ik kan."

Ik was zo dichtbij, en nu is dat allemaal uitgesteld, wie weet tot wanneer.

Schermer Konrad (15)

Om naar een speciale topsportschool te kunnen, een LOOT-school, moet je een topsportstatus hebben. Met zo'n status kun je bijvoorbeeld ook een reiskostenvergoeding en subsidies krijgen, extra vrij van school of zelf gespreide eindexamens. Ook wordt het krijgen van sponsoren daardoor makkelijker. Veel jongeren werken hard om zo'n status te krijgen en in een talentenprogramma van NOC*NSF of de sportbond te komen.

Konrad (15) is schermer en was voor de coronacrisis veertig punten verwijderd van zo'n talentenstatus. "Dat is hetzelfde als een toernooitje oké presteren. Ik was zo dichtbij, en nu is dat allemaal uitgesteld, wie weet tot wanneer."

Sophie (18) speelt sinds drie jaar aangepast badminton op hoog niveau. "Ik had een gesprek met Topbadminton, zij waren in gesprek met NOC*NSF om te kijken of ze een paralympisch traject willen starten. En ik zou daar dan aan mee kunnen doen." In maart zou ze haar eerste internationale paralympisch toernooi gaan spelen, maar twee dagen ervoor werd het afgeblazen.

Financieel

Ook financieel is deze tijd voor sommige topsporters lastig. Ze kunnen geen prijzengeld verdienen of startgeld krijgen om hun sport of huur van te kunnen betalen. Sommige sponsoren hebben de toelages stopgezet, en als je niet de hoogte topsportstatus hebt, krijg je nog geen minimumloon. En dan kun je nu dus best in de problemen raken.

NOC*NSF heeft daarom een extra regeling in het leven geroepen waar topsporters aanspraak op kunnen maken. Dat zal betekenen dat ze een vergoeding krijgen van de sportorganisatie. En ook is er een speciale regeling voor talentvolle sporters die opgroeien op of onder het sociaal minimum. Het is volgens de sportbond heel belangrijk dat er geen sporters uitvallen vanwege financiële redenen.

Deel artikel: