NOS Nieuws

Wekdienst 25/6: Kort geding tegen virusmaatregelen • Wat ging er mis bij MSC Zoe?

Goedemorgen! Vandaag wordt duidelijk wat er mis is gegaan met containerschip de MSC Zoe anderhalf jaar geleden. En in een kort geding eist actiegroep Viruswaanzin dat de Nederlandse Staat per direct alle covid-19-maatregelen intrekt.

Vandaag opnieuw een tropisch warme dag. Het wordt tussen de 28 en 30 graden. Vanmiddag zijn er in het oosten wat stapelwolken, voor de rest is het zonnig. Morgen is het ook nog tropisch warm en zonnig. In de avond neemt de kans op buien toe. Deze buien zorgen in de rest van het weekend voor verkoeling.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag sleept actiegroep Viruswaanzin de Staat voor de rechter. In een kort geding eisen initiatiefnemers Willem Engel en Jeroen Pols dat alle coronamaatregelen per direct ingetrokken worden.
  • Wat ging er mis met de MSC Zoe, het containerschip dat vorig jaar januari honderden containers in zee verloor? De Onderzoeksraad voor de Veiligheid presenteert vanochtend de belangrijkste bevindingen van een onderzoek.
  • Ook worden de conclusies gepresenteerd van een onderzoek naar de 112-storing bij KPN vorig jaar. Het alarmnummer was toen urenlang niet bereikbaar.
  • In Rotterdam staat een man terecht voor het neerslaan van een agent die vorig jaar een trouwstoet staande hield.

Wat heb je gemist?

Steeds meer jongeren onder de 24 hebben schulden. De afgelopen vijf jaar is dat aantal met 70 procent toegenomen. Ook steeds meer zeventigplussers hebben betalingsproblemen, zo blijkt de Schulden Monitor van het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Er is sprake van betalingsproblemen als iemand meer dan drie betalingstermijnen achter elkaar heeft gemist of een aflossingsregeling heeft met een kredietverstrekker.

De bestuursvoorzitter van het BKR noemt het zorgelijk dat steeds meer jongeren betalingsproblemen hebben. Jongeren zijn financieel kwetsbaarder omdat ze minder vermogen opbouwen en vaak een flexibel arbeidscontract hebben. Ook hebben veel jongeren een studieschuld die niet bekend is bij het BKR, zegt Van den Bosch.

De cijfers gaan over de jaren 2015 tot 2019. De mogelijke gevolgen van de coronacrisis zijn dus nog niet meegenomen. "Mensen die nu door corona in de problemen komen met hun betalingen en aflossingen gaan we dus pas in september of oktober terugzien in de cijfers", zegt Van den Bosch.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Naar de kermis, de sauna, een sportwedstrijd, de kerk of de bioscoop. Vanaf 1 juli mag het weer. Maar nog steeds geldt: houd anderhalve meter afstand.

Gisteravond, tijdens voorlopig de laatste persconferentie over de coronacrisis, kondigde premier Rutte nieuwe versoepelingen aan. Die zijn mogelijk omdat de regels goed zijn nageleefd, zei de premier: "We kunnen meer doen dan we hadden gedacht. Door afstand te houden, geven we ruimte aan elkaar."

Wat er allemaal weer mag, en waar je rekening mee moet houden, lees je hier.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl