Kleinkunstprijs voor Brigitte Kaandorp

Aangepast op

In theater Bellevue in Amsterdam is de Annie M.G. Schmidtprijs uitgereikt aan cabaretière Brigitte Kaandorp en componist Theo Nijland. De twee kregen de prijs voor het liedje 'Lente', uit de theatershow 'Zó!' van Kaandorp in 2009.

De jury, die unaniem was, roemt de simpele maar beeldende taal in het liedje en de natuurlijkheid van de melodie. "Het lied raakt ons recht in het hart en raakt aan grote emoties", aldus de juryleden in hun rapport.

Liefdesverdriet

In het Radio 1 Journaal reageerde de winnares verheugd: "Het is wel heel erg leuk om een prijs te krijgen die naar een heldin is vernoemd."

Het winnende lied gaat over Kaandorps dochter die thuiskomt met liefdesverdriet. "Maar als je een goed liedje schrijft, is dat universeel: dan gaat het weliswaar over je eigen dochter, maar dan kan iedereen zich daarin herkennen", weet de tekstschrijfster.

Eerdere winnaars

Eerdere winnaars van de prijs voor het beste kleinkunstlied zijn onder anderen Freek de Jonge, Sara Kroos en Maarten van Roozendaal. Het is de eerste keer dat Brigitte Kaandorp de Annie M.G. Schmidtprijs wint.

De prijs bestaat uit een bronzen borstbeeld van de in 1995 overleden schrijfster Annie M.G. Schmidt en 3500 euro.