De politie deed vorig jaar onderzoek in de woning van Thijs H. in Den Haag.
NOS Nieuws

Wekdienst 22/6: Thijs H. voor rechter • Nieuwe geschiedeniscanon gepresenteerd

Goedemorgen! Vandaag staat Thijs H. voor de rechter. Hij wordt ervan verdacht vorig jaar drie mensen te hebben omgebracht. En in Arnhem wordt de nieuwe canon van Nederland gepresenteerd. Dat is een lijst met belangrijke historische thema's.

Vandaag is het eerst vrij zonnig. Geleidelijk ontstaan er landinwaarts stapelwolken, maar het blijft droog. Het wordt 20 tot 24 graden en er staat een matige westelijke wind.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Arnhem wordt de nieuwe canon van Nederland gepresenteerd. Deze lijst met belangrijke historische thema's, die docenten moet inspireren, heeft een aantal veranderingen ondergaan.
  • Thijs H. staat voor de rechter. De 27-jarige Hagenaar wordt verdacht van de moord op een 56-jarige vrouw in de Scheveningse Bosjes, en een vrouw van 63 en een 68-jarige man op de Brunssummerheide. De zaak zal vooral draaien om de vraag: was hij psychotisch toen hij de moorden pleegde? Hier lees je een reconstructie van de zaak.
  • Vanavond wordt de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2020 bekendgemaakt. De zes genomineerden zijn: Manon Uphoff, Oek de Jong, Wessel te Gussinklo, Marijke Schermer, Sander Kollaard en Saskia de Coster. Bekijk de uitreiking in Nieuwsuur, om 21.30 uur op NPO 1.

Wat heb je gemist?

Emeritus paus Benedictus XVI heeft voor het eerst sinds zijn aftreden als kerkleider in 2013 de omgeving van Rome verlaten. De 93-jarige Benedictus was de afgelopen dagen in de Zuid-Duitse stad Regensburg, om afscheid te nemen van zijn oudere broer Georg (96).

De 93-jarige Duitser is lichamelijk zwak en zit in een rolstoel. De voormalige kerkleider woont nog steeds in het Vaticaan en reist bijna nooit.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Voor tweede keer brand in zendmast: In de buurt van het Gelderse dorp Rijswijk is een zendmast uitgebrand. De zelfde mast stond twee maanden geleden ook al in brand; toen was er sprake van brandstichting. De brandweer heeft het vuur na korte tijd geblust.
  • Absolute meerderheid voor partij Servische president: De partij van de zittende president, Aleksandar Vucic, heeft de verkiezingen ruimschoots gewonnen. De rechtse Servische Progressieve Partij SNS behaalde volgens prognoses zo'n 63 procent van de stemmen.
  • Recordaantal wereldwijde nieuwe coronabesmettingen: Het aantal bevestigde coronabesmettingen is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de afgelopen 24 uur toegenomen met 183.020. Dat is een record. Wereldwijd zijn nu ruim 8,7 miljoen mensen positief getest op het coronavirus, zegt de WHO.

En dan nog even dit:

In het Brabantse Vonkel snakt men naar een kermis. Het hele dorp kijkt uit naar de kermis. Al was het maar vanwege de gezelligheid. "Er zijn hier maar twee evenementen per jaar", zegt Rini Verwegen van de dorpsraad.

Kermisexploitant Frits Hoefnagels staat al tientallen jaren met zijn Cake Walk op de kermis in Volkel. Maar zijn attractie met bijzondere historie staat nu al maanden stil:

'Het staat nu allemaal stil, en da's foute boel'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl