Oud-Feyenoorder Jeremiah St. Juste (tweede van links) viert met zijn ploeggenoten de 1-0 tegen Werder Bremen

Bosz verliest zicht op CL-ticket, Werder Bremen strijdt tegen degradatie

Een goed gevulde speelronde in de Bundesliga vanmiddag, alle achttien teams traden tegelijkertijd aan in de voorlaatste ronde.

De ploeg van trainer Peter Bosz, Bayer Leverkusen, kon de vierde plek - en daarmee het laatste ticket voor de Champions League - niet behouden. Het tegen degradatie strijdende Werder Bremen van Davy Klaassen verloor van Mainz 05, daar werd het 3-1. Kampioen Bayern München deed wat het moest doen en won met 3-1 van SC Freiburg.

Niet in eigen hand

Op bezoek bij Hertha BSC had Leverkusen weinig in te brengen. Na twintig minuten spelen kwam Hertha met 1-0 op voorsprong nadat Matheus Cunha de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied feilloos in de linker bovenhoek plaatste.

Voor de ploeg van Bosz het sein om aan de bak te gaan, want directe concurrent Borussia Mönchengladbach stond op dat moment 1-0 voor tegen Paderborn en daarmee virtueel op de vierde plek.

Leverkusen kon weinig creëren in de eerste helft en de tweede helft was nog nauwelijks begonnen of Hertha-speler Dodi Lukebakio tikte al de 2-0 binnen en bepaalde daarmee ook meteen de eindstand. Mönchengladbach wist uiteindelijk de wedstrijd met 3-1 te winnen en herovert daarmee de vierde plek. Dat betekent dat Leverkusen de vierde plek niet meer in eigen hand heeft.

Volgende week zaterdag heeft Leverkusen nog een laatste kans, dan speelt het thuis tegen Mainz 05. Mönchengladbach heeft met twee punten voorsprong en negen doelpunten verschil een comfortabele positie. Een gelijkspel is voldoende om dat felbegeerde ticket te bemachtigen.

Peter Bosz baalt van het spel van zijn ploeg

Erop of eronder

De kampioen is al bekend - Bayern München pakte deze week de achtste titel op rij - maar andere beslissingen laten nog tot de laatste speeldag op zich wachten. De spanning om dat laatste Champions League-ticket is dus om te snijden en ook onderin is het nog geen uitgemaakte zaak.

Werder Bremen met oud-Ajacied Davy Klaassen in de basis moet vrezen voor degradatie. De ploeg verloor met 3-1 bij Mainz en zag directe concurrent Fortuna Düsseldorf wel een punt pakken.

In de eerste helft liet Mainz al meteen zien dat er niks te halen viel voor Bremen, met twee doelpunten in het eerste halfuur ging het voldaan de rust in. Na rust deed Werder Bremen nog wat terug door een doelpunt van Yuya Osako. Maar vijf minuten voor tijd haalde Edimilson Fernandes Klaassen en zijn compagnons uit de droom. Het werd 3-1.

Daarmee stelde Mainz handhaving in de Bundesliga veilig, voor Werder Bremen is het volgende week erop of eronder. Dan speelt het tegen de nummer dertien, 1. FC Köln.

Haaland en Lewandowski belangrijk

Borussia Dortmund won in Leipzig met 2-0 dankzij twee doelpunten van het Noorse fenomeen Erling Haaland. Na een halfuur scoorde hij van dichtbij na een slim passje van Giovanni Reyna, kort na de rust raakte hij de onderkant van de lat en in blessuretijd gleed hij de bal over de lijn op aangeven van Brandt.

Robert Lewandowski liet met drie goals ook weer zijn waarde zien voor Bayern München, de Pool heeft daarmee een nieuw record in handen. Met 33 doelpunten in een seizoen is hij de best scorende niet-Duitser in de Bundesliga.