Kjeld Nuis stapte over naar Reggeborgh omdat hij op zoek was naar "nieuwe prikkels" ANP

Sprinttoppers Kai Verbij en Dai Dai Ntab vertrokken en olympisch kampioen Håvard Lorentzen zei 'nee' tegen een contractaanbod. Dus is Kjeld Nuis nog altijd de eenzame vaandeldrager bij Reggeborgh. "Ik zou ze adviseren verder te zoeken", zegt NOS-commentator en voormalig schaatskampioen Martin Hersman dan ook.

Met veteraan Ronald Mulder, de Belg Mathias Vosté en Wesly Dijs heeft Reggeborgh op papier geen andere mannelijke toppers in huis. "Nuis heeft Ireen Wüst wel om zich heen, maar op het ijs en tijdens fietstrainingen heeft hij gewoon mensen nodig die hem uitdagen", aldus Hersman, in 2000 en 2002 Nederlands beste op de 1.500 meter.

Mentale impulsen

"Nuis communiceert dat hij een betere eerste 100 meter wil gaan rijden. Daar heeft hij Lorentzen niet voor nodig, daar heeft hij überhaupt geen andere schaatser voor nodig. Maar qua inspiratie zou iemand die olympisch kampioen is hem wel wat gebracht hebben."

Hersman: "Je ziet aan alles dat Nuis andere mentale prikkels zoekt. Andere mensen, ander trainingsschema. Trainen met Lorentzen zou daar heel goed bij passen, dus ik kan me voorstellen dat hij daarin teleurgesteld is."

Als Nuis pech heeft, zit hij tijdens wereldbekers alleen met Wüst en Femke Kok.

voormalig schaatskampioen Martin Hersman

Lorentzen trainde een tijdje mee met Reggeborgh, maar ging niet op een volgens de Noor "lucratief contractaanbod" in. De 27-jarige sprinter, regerend olympisch kampioen op de 500 meter, blijft in eigen land actief zolang oud-wereldkampioen Jeremy Wotherspoon daar zijn trainer is.

Een keuze gemaakt uit loyaliteit, meent Hersman. Wat niet wil zeggen dat het de juiste keuze is. "Laat ik het zo zeggen: ik denk dat hij hier over drie jaar spijt van heeft. Ik begrijp niet dat hij deze kans om met Nuis te trainen niet gepakt heeft. Ik denk dat hij meer van Nuis had kunnen leren dan andersom."

Trainen met de allerbesten

Nu Lorentzen niet komt, moet Reggeborgh op zoek naar een ander die Nuis op de trainingen dwingt het beste uit zichzelf te halen. Hersman: "Hij trainde bij Jumbo-Visma met de allerbeste rijders op de 1.500 en 5.000 meter ter wereld, Thomas Krol, Patrick Roest en Sven Kramer. Die heeft hij nu niet."

"Je hebt iemand nodig die mentaal zo ver is als Nuis en 1.42 op de 1.500 meter kan rijden en 6.10 op de 5.000 meter, dan moet je toch internationaal gaan kijken", denkt Hersman. "In Noord-Amerika, bijvoorbeeld. Maar je krijgt Canadezen en Amerikanen niet gemakkelijk weg uit hun land."

De Noorse sprinttopper Håvard Lorentzen ging niet in op een aanbod van Reggeborgh ANP

De zoektocht naar een sparringpartner van formaat zal dus geen gemakkelijke worden. "Ik denk dat het een puzzeltocht wordt. Misschien moet je mensen uitnodigen voor stages", oppert Hersman. "Reggeborgh is vermogend genoeg en de naam van coach Gerard van Velde is 'groot' genoeg om ervoor te zorgen dat mensen af en toe willen meetrainen."

Maar idealiter legt Reggeborgh natuurlijk gewoon iemand vast, zodat Nuis ook tijdens wereldbekerweekenden ondersteuning heeft. "Gezien de kwaliteit die er nu is, weet je niet wie van de ploeg zich daarvoor kwalificeren. Als Nuis pech heeft, zit hij tijdens wereldbekers alleen met Wüst en Femke Kok."

STER reclame