Rashford vraagt in open brief aandacht voor armoe: 'Ik wil bewustzijn kweken'

De Engelse voetbalinternational Marcus Rashford heeft in een open brief aan de politici in zijn land een opmerkelijke oproep gedaan. De 22-jarige aanvaller van Manchester United zou graag zien dat ook tijdens de zomervakantie etensbonnen worden uitgedeeld aan kinderen uit gezinnen met een laag inkomen.

Die regeling was in het leven geroepen toen in maart de scholen dichtgingen vanwege de coronacrisis, maar zal binnenkort weer stopgezet worden. Tot onvrede van Rashford. En hij weet waarover hij praat, zo blijkt uit de brief, die hij ook via de sociale media verspreidde. Tien jaar geleden was hij ook zo'n kind dat de gratis maaltijden op school goed kon gebruiken.

"Mijn ma werkte fulltime en verdiende het minimumloon", vertelt hij over zijn alleenstaande moeder die de monden van vijf kinderen moest zien te vullen. "Er stond altijd een goed avondmaal op tafel. Maar dat was niet voldoende, hoe hard mijn moeder ook werkte. Wij hadden ook hulp van buitenaf nodig."

"Voedselbanken en soepkeukens waren mij niet vreemd. Zonder de liefdadigheid van de gemeenschap om me heen, was ik niet de Marcus Rashford die iedereen nu ziet: een 22-jarige zwarte man die het geluk heeft gehad dat hij een carrière kon beginnen in de sport waar hij zo van houdt."

Hongerig naar bed

Met zijn oproep hoopt de United-aanvaller dat de politiek in actie gaat komen en het vouchersysteem voortzet. "Wat je politieke voorkeur ook is, kunnen we met z'n allen afspreken dat geen enkel kind hongerig naar bed mag gaan?"

De brief was niet onopgemerkt gebleven, merkte Rashford toen hij vandaag na de training bij Manchester United huiswaarts keerde. "Wow", tweette hij. "De steun blies mij bijna omver. Maar het is nog niet voorbij: blijf lokale parlementsleden bestoken met retweets en tags!"

Bijval kreeg hij onder meer van burgemeester Sadiq Khan van Londen, die via Twitter reageerde:

STER reclame