2019: Max Verstappen wint in Hockenheim ANP

Dat publiek niet welkom is op de tribunes bij de komende Formule 1-races was al bekend, maar ook de entourage voor en na de wedstrijden wordt flink uitgekleed.

Zo zijn er geen podiumceremonies waar de winnaar een trofee krijgt, rijden de coureurs voorafgaand aan de grand prix geen parade en van het gekrioel op de grid vlak voor de start zal geen sprake meer zijn.

Sportief directeur Ross Brawn schetste op de website van de Formule 1 het beeld van de eerste acht races van dit jaar in Europa, te beginnen met de GP van Oostenrijk op 5 juli. "Ik ben er 100 procent zeker van dat we er een boeiend en opwindend schouwspel van zullen maken, maar het zal gewoon anders zijn. Dit is de nieuwe norm, zeker voor de rest van het jaar", aldus Brawn.

Denk maar niet dat ze alles volgend jaar weer terug gaan draaien

Louis Dekker

NOS-verslaggever Louis Dekker ziet deze stappen als logisch gevolg van de coronapandemie, maar denkt ook dat de organisatie van de Formule 1 deze periode zal gebruiken om sommige veranderingen definitief door te voeren.

"Ze gaan het nu heel erg in eigen handen houden, het is allemaal heel sterk gereguleerd. Om het even cynisch te zeggen: door corona pakken ze nu de kans om even wat touwtjes strakker te trekken. Ze grijpen de gelegenheid aan om wat te veranderen, dit is het moment. Maar denk maar niet dat ze alles volgend jaar weer terug gaan draaien."

Ook de samenkomst van de teams, hoogwaardigheidsbekleders, Hollywoodsterren en grote sporters op de grid is voorlopig van de baan, volgens Dekker een van de dingen die ook in het postcoronatijdperk zo zal blijven.

Drukte op de grid voor de GP van Brazilië Getty Images

"Als je ziet wat daar allemaal rondloopt, tien minuten voor de start van een mondiaal evenement; honderden mensen op een mierenhoop. Die moeten door de pitsstraat naar de persruimte of de vipruimte of waar dan ook heen. Je moet je afvragen of dat nog van deze tijd was, laat staan of het van de nieuwe tijd is."

Rijdersparade

Het derde punt dat gaat veranderen, het uitblijven van de rijdersparade, mag volgens Dekker een permanent iets zijn. Het verplichte rondje op het circuit, waar alle coureurs opeengepakt op een vrachtwagen obligaat de menigte toewuiven, was voor coureurs en fan geen pretje.

"Dat vond ik voor corona al geen porem. De desinteresse spat ervan af bij de coureurs. Dat is ook niet zo gek als je dat 21 keer per jaar moet doen. Wat mij betreft houden ze het zo."

Coureurs tijdens de rijdersparade bij de GP van Brazilië AFP

STER reclame