Virginia Fuchs in actie tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen in Callao in augustus 2019
NOS Sport

Positieve dopingtest door seks: geen schorsing Amerikaanse boksster

De Amerikaanse boksster Virginia Fuchs, die vier maanden geleden positief werd getest op doping, wordt daarvoor niet geschorst. Volgens het Amerikaanse antidopingagentschap Usada is de positieve test veroorzaakt door seks met haar vriend.

Tijdens de controle in februari bleken er twee verboden stoffen in de urine van Fuchs te zitten: letrozol en endurobol. Deze middelen werden op therapeutische basis gebruikt door haar vriend en zijn via seksuele overdracht in het lichaam van Fuchs terechtgekomen, aldus Usada.

De 32-jarige Fuchs, die zich hoopt te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio van volgend jaar, ontloopt daardoor een schorsing van vier jaar.

Enorme les

"Ik ben blij dat Usada tot de conclusie kwam dat mijn zaak uniek is en dat ik daarom geen straf krijg", reageert de nationaal kampioene in het vlieggewicht. "Dit is een enorme les voor mij geweest. Ik hoop dat andere sporters leren van mijn fout."

Usada-directeur Travis Tygart pleit in een verklaring voor wijzigingen in de mondiale antidopingcode, zodat sporters in gevallen zoals die van Fuchs geen onnodige publieke aandacht krijgen. "We zijn ervan overtuigd dat deze zaak, net als het eten van vervuild vlees of besmetting via voorgeschreven medicijnen, niet als een overtreding van het dopingreglement moet worden gezien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl