Generaal Mark Milley uiterst rechts op de foto AFP

De hoogste Amerikaanse militair heeft gezegd dat hij niet naast president Trump had moeten lopen tijdens een wandeling naar een kerk bij het Witte Huis. Trump ging voor die kerk met een bijbel in zijn hand op de foto, maar om daar te komen werden een park en straat met vreedzame demonstranten met harde hand schoongeveegd.

Generaal Mark Milley, de voorzitter van de gezamenlijke stafchefs van de Amerikaanse strijdkrachten, zegt in een videotoespraak voor militairen in opleiding dat hij niet in uniform bij de 'kerkwandeling' had moeten zijn. "Mijn aanwezigheid daar wekte de indruk dat de strijdkrachten betrokken zijn bij de binnenlandse politiek."

Milley biedt zijn excuses aan in een videoboodschap:

Generaal Mark Milley: 'Ik had daar niet moeten zijn'

De afgelopen tijd leverden verschillende hoge militairen kritiek op president Trump. Voormalig Defensieminister Mattis beschuldigde in een opiniestuk de president ervan een loopje te nemen met de grondwet en het land uit elkaar te drijven. "Donald Trump is de eerste president die ik heb meegemaakt die niet probeert om het volk te verenigen. Hij doet niet eens alsof, maar probeert ons uiteen te spelen."

Voormalig stafchef Martin Dempsey schreef dat "Amerika geen slagveld is en de burger niet de vijand".

Een andere oud-stafchef, admiraal Mike Mullen, schreef over het fotomoment voor de kerk in Washington dat daaruit minachting bleek "voor het recht op vreedzaam protest". Volgens hem versterkte het incident andere wereldleiders die "troost halen uit onze binnenlandse verdeeldheid".

President Trump en het Witte Huis hebben nog niet gereageerd op de uitspraken van Milley. Het is ook niet bekend of de generaal de president van tevoren op de hoogte heeft gebracht van de inhoud van zijn toespraak aan de National Defense University.

STER reclame