Studio Sport Docu NOS

Deze week wederom drie 'nieuwe' documentaires in Studio Sport Docu, waarin we elke maandag een deel van het grote archief van Studio Sport ontsluiten en eerder uitgezonden documentaires opnieuw aanbieden.

De Negen Levens van Bibian Mentel (2018)

In 2018, vlak voor de Paralympische Spelen van Pyeongchang, zendt de NOS deze documentaire uit. Bibian Mentel. vaandeldraagster en boegbeeld van de Nederlandse paralympische sport, heeft op dat moment al bijna 18 jaar kanker.

In 1999 wordt bij de snowboardster een plekje in het bot op haar scheenbeen geconstateerd. Het is het begin van een tijdperk waarin bij haar vele keren nieuwe vormen van kanker worden geconstateerd.

In deze documentaire, gemaakt door verslaggever Edwin Peek, wordt het leven van Mentel op de voet gevolgd. Het is een indringende blik in het leven van een topsporter die keer op keer weer uit het dal weet op te krabbelen, op weg naar de top.

De Negen Levens van Bibian Mentel (2018)

Markant Sport: Faas Wilkes (1975)

In de jaren 70 maakte de redactie van Studio Sport meerdere portretten van beroemde Nederlandse sporters. Een daarvan was Faas Wilkes, een van Nederlands beroemdste voetballers, door Johan Cruijff meerdere keren 'zijn voorbeeld' genoemd.

Wilkes was als sierlijke dribbelkoning van 1941 tot 1964 actief als voetballer. In de beginjaren van zijn carrière was profvoetbal in Nederland nog niet toegestaan en toen Wilkes samen met zijn broer van club wilde wisselen in ruil voor twee vrachtwagens, was het land te klein.

In 1949 verkaste Wilkes naar Internazionale, waar hij ging spelen voor 60.000 gulden. De voetballer, die in Nederland later nog voor VVV en Fortuna '54 in actie zou komen, speelde 38 keer voor het Nederlands elftal en scoorde daarin 35 keer.

Markant Sport: Faas Wilkes (1975)

Holland Acht op weg naar Sydney (2000)

In 1996 behaalde het vlaggenschip van het Nederlandse roeien, de Holland Acht, goud op de Olympische Spelen in Atlanta. Het doel is om die olympische titel in 2000, als de Spelen in Sydney op het programma staan, te prolongeren.

Dat lukt niet. Want hoewel Nederland in de koningsklasse van het roeien in de jaren naar de Spelen toe praktisch onverslaanbaar is, eindigen de roeiers in de finale in Sydney als laatste.

In de voorbereiding naar de Spelen toe volgt Bert Maalderink de ploeg op de voet. Hij spreekt uitgebreid met de atleten en plaatst kleine cameraatjes in de boot - op dat moment een soort van baanbrekende televisie. De documentaire geeft inzicht in hoe de roeiers trainen en toeleven naar de Olympische Spelen.

Holland Acht op weg naar titelprolongatie (2000)

Dit is deel tienvan Studio Sport Docu. Eerder publiceerden we:

Deel 1:

Deel 2:

Deel 3:

Deel 4:

Deel 5:

Deel 6:

Deel 7:

Deel 8:

Deel 9:

STER reclame