Spelers van Borussia Dortmund en Hertha BSC maken een statement tegen racisme

Dortmund steviger op tweede plaats na zege en indrukwekkend statement

Borussia Dortmund staat dankzij een 1-0 zege op Hertha BSC steviger op de tweede plaats in de Bundesliga. Dortmund profiteerde door de overwinning optimaal van het puntenverlies van concurrenten RB Leipzig, Borussia Mönchengladbach en Bayer Leverkusen eerder dit weekend.

Voorafgaand aan de wedstrijd maakten Dortmund en Hertha gezamenlijk een indrukwekkend statement tegen racisme. Ter nagedachtenis aan George Floyd, de zwarte Amerikaan die door politiegeweld om het leven kwam, knielden de 22 spelers een minuut lang rond de middencirkel.

Daarmee kopieerden de voetballers het gebaar van Colin Kaepernick. De American football-speler ging vier jaar geleden tijdens het Amerikaanse volkslied op een knie zitten uit protest tegen racistisch onrecht en politiegeweld.

Spelers van Borussia Dortmund en Hertha BSC knielen in een leeg Signal Iduna Park

Dortmund had het in de eerste helft van het duel lastig met de goed georganiseerde ploeg uit Berlijn, die in drie van de vier wedstrijden sinds de herstart van de Bundesliga geen tegengoal kreeg. Het lukte Dortmund, zonder de geblesseerde spits Erling Haaland, niet om een keer op doel te schieten.

Bij Hertha BSC, dat in de eerste helft één kansje kreeg (redding Dortmund-doelman Roman Bürki), viel de Nederlander Javairo Dilrosun na een half uur geblesseerd uit.

Can breekt de ban

De eerste echte grote kans van de wedstrijd ontstond vijf minuten na rust. Thorgan Hazard legde prima terug op Jadon Sancho, maar de topscorer van Dortmund (17 goals) mikte van dichtbij naast. Kort daarna kreeg Alexander Esswein, de vervanger van Dilrosun, namens de bezoekers de beste kans maar hij schoot net naast.

De kansen waren de voorbode voor de openingstreffer van Dortmund een paar minuten later. Sancho vond Julian Brandt, die op knappe wijze met zijn hoofd Emre Can bediende: 1-0.

Die ene treffer bleek voldoende voor de drie punten, omdat Hertha geen kansen meer wist af te dwingen. Sancho miste in de laatste minuut nog een grote kans op de 2-0 na een fraaie actie, maar hij kreeg de bal niet langs Hertha-doelman Rune Jarstein.

Vier punten voorsprong op Leipzig

Dortmund staat met nog vier duels te gaan vier punten voor op RB Leipzig, dat eerder op de dag niet verder kwam dan 1-1 tegen hekkensluiter Paderborn. De achterstand op Bayern München blijft zeven punten. De koploper won eerder op de dag overtuigend met 4-2 bij Bayer Leverkusen.

Naast Leverkusen en Leipzig verspeelde ook Borussia Möchengladbach dit weekend punten in de strijd om de tweede plaats. Zij verloren vrijdagavond met 1-0 van SC Freiburg.