
Minder verkeersboetes door corona, toch nog 2,5 miljoen
In de eerste vier maanden van dit jaar zijn 2.481.352 verkeersboetes gegeven. Dat zijn er zo'n 250.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De afname heeft waarschijnlijk met corona te maken. Na de oproep van het kabinet, half maart, om zoveel mogelijk thuis te blijven, was het rustiger op de weg.
Tussen 12 en 16 maart is ook de maximumsnelheid op de snelwegen verlaagd naar 100 kilometer per uur overdag. Maar of dat ook invloed heeft gehad op het aantal boetes, is lastig na te gaan, stelt het ministerie van Justitie en Veiligheid, omdat de invoering van deze maatregel samenviel met het begin van de 'intelligente lockdown'.
De meeste verkeersovertredingen werden digitaal geregistreerd, bijvoorbeeld door een flitspaal. Het ging dan meestal om te hard rijden.
Appen op de fiets
Het aantal mensen dat een bon kreeg voor bellen in het verkeer is gestegen, van bijna 33.000 in de eerste vier maanden in 2019 naar 44.000 in dezelfde periode van dit jaar. Dat lijkt geheel te wijten aan de invoering van het verbod op appen op de fiets, bijna een jaar geleden. Daarvoor werden van januari tot en met april 11.280 boetes gegeven.
Premier Johnson: Britse variant coronavirus mogelijk dodelijker
De Britse premier benadrukt wel dat het beeld nog niet volledig is en dat er nog meer onderzoek nodig is.
Levenslang en toch op vrije voeten; minister zit met gratie verlenen in zijn maag
Minister Dekker wil bekijken of hij wel de aangewezen persoon is om te beslissen over gratie voor levenslang gestraften.
Rutte: 'klein wondertje' als basisscholen vóór 8 februari open kunnen
Het heropenen van de basisscholen staat boven aan de kabinetslijst van versoepelingen. Maar dat zal nog niet snel gebeuren, blijkt uit de woorden van de premier.