NOS Sport

Witte Huis biedt helpende hand aan Nederlandse coureur Van Kalmthout

Autocoureur Rinus van Kalmthout mag dan eindelijk zijn debuut gaan maken in de IndyCar. De 19-jarige Hoofddorper staat zaterdag aan de start van de Genesys 300 op Texas Motor Speedway in het Amerikaanse Fort Worth.

In Amerika komen, dat heeft wel wat voeten in de aarde gehad. Van Kalmthout was in Nederland toen op 21 mei bekend werd dat er op 6 juni weer geracet zou worden.

"Ik besloot om naar Nederland te gaan om daar mijn trainingsschema verder te volgen en ik had ook geen onderdak in Amerika", verklaarde Van Kalmthout woensdagavond in Langs de Lijn En Omstreken zijn verblijf in Nederland. "Het was de beste keuze, maar ook wel een schok toen ik hoorde dat 6 juni al de eerste race zou zijn."

Het werd een race tegen de klok, want voor reizigers naar Amerika staat vanwege de coronacrisis een quarantainetijd van twee weken. Kon Van Kalmthout wel snel genoeg in Amerika zijn voor de start van het seizoen?

Na wat onderzoek bleek voor de coureur een omweg via Mexico de snelste optie om de Verenigde Staten in te komen. Iedereen die namelijk vanuit Mexico naar Amerika reist en in de afgelopen 14 dagen niet in een van de Schengenlanden is geweest, mag volgens Van Kalmthout het land in.

"Het was wat onzeker, maar het had de grootste kans van slagen", aldus de coureur.

Rechtstreeks contact met het Witte Huis

Nadat het management van Van Kalmthout vergeefse pogingen had gedaan de kwestie voor hem te regelen, besloot de organisatie van IndyCar zich ermee te bemoeien. Er werd contact gezocht met het Witte Huis. Een voorkeursbehandeling was het resultaat.

"Dat is zo'n hoog aangeschreven organisatie (IndyCar, red.), dat wordt wel besproken in het Witte Huis. Uiteindelijk hebben we het daardoor wel voor elkaar gekregen", aldus Van Kalmthout, die woensdag Amerika binnenkwam.

De coureur, die in Amerika steevast Rinus Veekay wordt genoemd, zou oorspronkelijk op 9 mei zijn eerste race rijden in de in Amerika populaire raceklasse. Vanwege de coronacrisis werd de start van het nieuwe seizoen echter uitgesteld.

Van Kalmthout maakte voor Studio Sport eerder een videodagboek van zijn leven tijdens de coronapandemie.

Geen IndyCar-races voor Veekay: 'Probeer daarom fitter dan ooit te worden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl