Het aantal doden in verband met het coronavirus is gestegen met vijf. In totaal zijn er in Nederland nu 5967 mensen overleden van wie bekend is dat dit komt door covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Om te kunnen beoordelen of de verspreiding van het virus in Nederland aan het afnemen is, kijkt het RIVM vooral naar de nieuwe ziekenhuisopnames. Vandaag zijn zes nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Gemiddeld werden er de afgelopen week negen opnames per dag gemeld. De zeven dagen daarvoor ging om gemiddeld elf ziekenhuisopnames per dag.

In totaal zijn er nu 11750 mensen in Nederland die vanwege het coronavirus zijn opgenomen of opgenomen geweest. Van hen liggen er 670 nog in het ziekenhuis.

De RIVM-cijfers tot en met 2 juni NOS

Het instituut wijst er daarbij op dat de dagelijks gemelde cijfers kunnen achterlopen: sterfgevallen en ziekenhuisopnames worden vaak pas na een aantal dagen doorgegeven door de GGD's. In het weekend is dat effect bij de stergevallen nog wat groter: veel mensen die in het weekend overlijden worden pas na het weekend gemeld. Omdat het gisteren een feestdag was, zal het gemelde aantal van vandaag waarschijnlijk ook lager zijn dan op andere dagen.

Het aantel bezette IC-bedden tot en met 2 juni NOS

Op de intensive cares is het relatief rustig, met in totaal 630 patiënten, waarvan 154 met het coronavirus. De 'coronabezetting' op de IC's is daarmee vier lager dan gisteren. Eén Nederlandse coronapatiënt ligt nog op een Duitse IC.

Het aantal coronapatienten op de IC daalt minder snel dan eerder. De afgelopen week nam het aantal bezette bedden met gemiddeld vijf per dag af. Een week eerder ging het om een afname van vijftien per dag.

Er liggen nog 516 mensen met covid-19 in ziekenhuis op andere afdelingen dan de intensive care, 26 minder dan gisteren.

STER reclame