ANP

Goedemorgen, voor we de wekdienst beginnen vragen we je deze week wat je van de wekdienst vindt. Om te kijken wat we kunnen aanvullen of verbeteren, vragen we je deze korte enquête in te vullen. Dank alvast en dan naar het weer, het nieuws van vannacht en wat gaat komen.

Vanmorgen is het op de meeste plaatsen ronduit zonnig. Later ontwikkelen zich wat stapelwolken maar het blijft overal droog. Het wordt vanmiddag 20 tot lokaal 26 graden bij een matige noordoostelijke wind. Morgen komt er meer bewolking voor en is iets koeler.

WEERPLAZA

Moet je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Belgische grens gaat weer open voor familiebezoek. Familieleden die weken gescheiden waren door de coronamaatregelen kunnen elkaar weer opzoeken.
  • Woensdag werd de lancering van de Crew Dragon uitgesteld vanwege slechte weersomstandigheden. Vanavond is er een nieuwe poging. Als het weer meezit, gaat de bemande ruimtecapsule van SpaceX om 21.22 uur Nederlandse tijd op weg naar het internationale ruimtestation.
  • Op het Malieveld in Den Haag is vandaag een manifestatie tegen de lockdown aangekondigd. Ook in Duitsland wordt dit weekend gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen die volgens de demonstranten hun grondrechten te veel aantasten. Er staan zowel zaterdag als zondag (deels verboden) manifestaties gepland in vooral Berlijn en Stuttgart.
  • De culturele sector start vandaag met de digitale demonstratie 'Cultuur in Actie'. De sector wil hiermee aandacht vragen voor het belang van de culturele sector. Van 30 mei tot en met 5 juni wordt op de site www.cultuurinactie.nl bijgehouden hoeveel mensen de digitale demonstratie bezoeken.

Wat heb je gemist?

Opnieuw zijn in tientallen Amerikaanse steden mensen de straat op gegaan naar aanleiding van de dood van George Floyd, eerder deze week in Minneapolis. In sommige steden, zoals Charlotte, New York en Washington, is daarbij geweld uitgebroken.

In Atlanta hebben betogers het hoofdkantoor van CNN bestormd. Ook richtten ze vernielingen aan het gebouw aan. De politie kan hen met moeite buiten houden. Op andere plaatsen in Atlanta zijn branden gesticht en politieauto's vernield.

Onder meer in Atlanta zijn rellen uitgebroken Reuters

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit

Nederlandse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om bij een misdrijf beter vast te stellen wanneer iemand is overleden. De marge rond het tijdstip van overlijden kan zo worden teruggebracht van een paar uur tot gemiddeld drie kwartier.

De methode komt van onderzoekers van het Amsterdam UMC, de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Forensisch Instituut. Het tijdstip van overlijden is vaak van groot belang in een rechercheonderzoek naar een misdrijf met dodelijke afloop.

Het model dat tot dusverre wordt gebruikt is gebaseerd op afkoeling van het lichaam na overlijden. Ook wordt de temperatuur rectaal vastgesteld, waardoor sporen verloren kunnen gaan. De nieuwe methode werkt met een thermische camera of een sensor die op het lichaam wordt geplakt. Ook wordt rekening gehouden met meer factoren, zoals of het lichaam gekleed is achtergelaten en of het in het water ligt.

Fijne dag!

STER reclame