NOS NieuwsAangepast

Coronacijfers van 29 mei: 'ondersterfte' voor tweede week achter elkaar

Vorige week zijn er volgens het CBS opnieuw minder mensen overleden in Nederland dan gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. Een week eerder was dat ook al het geval.

Deze 'ondersterfte' in de weken 20 en 21 volgt op een periode van negen weken waarin er tijdens de corona-epidemie juist aanzienlijk meer mensen stierven dan gebruikelijk. In totaal waren dat er bijna 9000; een oversterfte van 32 procent. Bijna 6000 daarvan waren als coronaslachtoffers gemeld bij het RIVM. Het was bekend dat de RIVM-statistieken niet compleet waren, omdat niet alle zieken zijn getest.

Volgens het CBS is het niet ongebruikelijk dat na een periode van hogere sterfte er een van lagere sterfte volgt. Ouderen met ernstige kwalen zijn tijdens de coronacrisis eerder overleden dan ze anders hadden gedaan. Ook mannen zijn relatief vaak gestorven, net als mensen die afhankelijk waren van langdurige zorg (in verpleeghuizen, maar ook thuis).

Naar schatting overleden er in de week van 18 tot en met 24 mei zo'n 2750 Nederlanders, zegt het CBS. Op het hoogtepunt van de coronacrisis waren dat er bijna twee keer zoveel, namelijk ruim 5000. De afgelopen weken daalde het aantal sterfgevallen in rap tempo.

Ziekenhuisopnames

De ondersterfte betekent niet dat er geen mensen meer overlijden aan covid-19. Vorige week kwamen er nog 104 meldingen bij het RIVM binnen. Vandaag waren dat er 28, tegenover 32 gisteren.

Om te kunnen beoordelen of de verspreiding van het virus in Nederland afneemt, kijkt het RIVM vooral naar de nieuwe ziekenhuisopnames. Vandaag werden er negen nieuwe opnames gemeld. Het gemiddelde in de afgelopen zeven dagen is tien nieuwe opnames per dag. In de zeven dagen daarvoor waren het er gemiddeld 22.

Er liggen in totaal nog 698 covid-patiënten in het ziekenhuis, van de bijna 12.000 die opgenomen zijn geweest. Dat zijn er 77 minder dan gisteren.

Het RIVM wijst er daarbij op dat de dagelijks gemelde cijfers kunnen achterlopen: sterfgevallen en ziekenhuisopnames worden vaak pas na een aantal dagen doorgegeven door de GGD's. In het weekend is dat effect bij de sterfgevallen nog wat groter: veel mensen die in het weekend overlijden, worden pas na het weekend gemeld. Daardoor is het aantal doden dat op dinsdag bekend wordt gemaakt doorgaans groter dan op zondag en maandag.

Intensive care

Het aantal covid-19-patiënten op de intensive care daalde opnieuw licht, met twee. Er liggen nu 180 mensen op de intensive care van wie bekend is dat ze het coronavirus hebben. Er zijn 549 mensen op de IC's met andere kwalen dan covid-19.

"De overall bezetting op de IC neemt momenteel maar langzaam af", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Platform Acute Zorg. "Terwijl het aantal covid-patiënten buiten de IC juist vrij snel daalt."

Cijfers per gemeente

Wil je weten wat de belangrijkste cijfers over coronavirus zijn in jouw gemeente? Klik dan op onderstaande kaart. We houden daar onder andere het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente bij. Maar ook de geregistreerde besmettingen en het aantal overledenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl