Bas Dost speelde een paar dagen na de mishandeling wel mee in de bekerfinale
NOS Voetbal

Gevangenisstraffen tot vijf jaar voor daders aanval Dost en ploeggenoten

In Portugal zijn donderdag negen supporters van Sporting Portugal veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf jaar voor het geweld tegen spelers van hun eigen club. Bas Dost was in mei 2018 een van de grootste slachtoffers.

Nog eens 29 anderen zijn veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen tot vier jaar en tien maanden. Drie anderen kregen alleen een geldboete. Iedereen kan nog wel in beroep gaan.

Twee jaar geleden drongen ruim vijftig gemaskerde mannen het trainingscomplex van Sporting Portugal binnen. Ze wilden hun onvrede uiten over het mislopen van een startbewijs voor de Champions League.

Klappen op hoofd

Dost, nu spelend voor Eintracht Frankfurt, kreeg met een riem klappen op zijn hoofd. Ook een aantal ploeggenoten werd mishandeld. Daarnaast werd het trainingscomplex van Sporting kort en klein geslagen.

Volgens de Portugese media was toenmalig voorzitter Bruno de Carvalho, die kort na het incident opstapte, de spil achter de aanslag. Hij zou opdracht hebben gegeven. De rechtbank achtte de betrokkenheid van Carvalho echter niet bewezen en sprak hem vrij.

2018: Hooligans takelen Dost en andere Sporting-spelers toe

In Portugal werd gesproken van de zwartste dag uit de geschiedenis van de club en andere supporters kwamen met steunbetuigingen. Desondanks maakte Dost, net als Rui Patrício, Daniel Podence, Bruno Fernandes, William Carvalho en Gelson Martins, een paar weken na het voorval bekend dat hij niet meer voor de club wilde spelen.

Trainer Jorge Jesus, doelman Patrício en speler Carvalho vertrokken ook daadwerkelijk. Dost daarentegen bedacht zich in juli en tekende zelfs een nieuw contract tot 2021. Uiteindelijk vertrok hij vorig jaar alsnog, naar Eintracht Frankfurt.

"Ik ben bang geweest, maar ik heb veel gepraat met mensen en die angst is verdwenen", zei Dost destijds. "Er is ook toegezegd dat de beveiliging beter wordt, dus ik verwacht niet dat er nog problemen zullen zijn."

In februari was de Nederlandse spits aanwezig bij de rechtszaak. "Ik heb gevreesd voor mijn leven, het was vreselijk. Ik durfde daarna niet meer alleen te zijn, vooral als ik de straat op ging of naar de supermarkt ging. Alleen thuis voelde ik me veilig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl