De Roemeense scheidsrechter Ovidiu Hategan
NOS Voetbal

Coronamaatregelen voetbal lopen uiteen: spugen bestraft, maar ook fans welkom

Twaalf duels schorsing voor spugen op het veld, terwijl in het buurland gewoon alweer toeschouwers in de stadions worden toegelaten. De maatregelen lopen flink uiteen, nu meer landen in Europa op het punt staan de voetbalcompetities te hervatten.

Roemenië hoopt op 13 juni weer te kunnen voetballen, onder zeer strenge voorwaarden. Wie op het veld spuugt of zijn neusgaten even leegblaast, riskeert een langdurige uitsluiting: de straf die kan worden opgelegd varieert tussen de zes en twaalf duels.

Een eindje verderop gaat het er wat minder streng aan toe.

In buurland Servië rolt de bal aankomend weekend al. En vanaf 1 juni worden ook supporters weer toegelaten tijdens de wedstrijden, mits ze op een meter afstand van elkaar blijven. Servië was ook een van de laatste landen die besloot de competitie stil te leggen.

Bekerfinale

In Zwitserland werd wel meteen gestopt met voetballen toen het coronavirus om zich heen greep in Europa. Daar mag vanaf 6 juni weer worden gespeeld, na een pauze van bijna drieënhalve maand.

In België wordt de competitie net als in Nederland niet meer uitgespeeld, maar wel staat daar de deur voor een bekerfinale op een kier.

De gemeenteraad van Brussel vindt het namelijk prima als kampioen Club Brugge en Royal Antwerp FC in de hoofdstad neerstrijken op 1 of 2 augustus. Dat is dan net voor de deadline van de UEFA. De Europese voetbalbond wil uiterlijk 3 augustus weten welke ploegen Europees gaan spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl