Audi Sport-coureur Daniel Abt Getty

Een opmerkelijk voorval in de Formule E. Normaal zit coureur Daniel Abt achter het stuur van zijn Audi op de stratencircuits van de elektrische raceklasse. Door de coronacrisis wordt er echter ook in de Formule E niet meer op de weg geracet, maar gebeurt dat nu in de woonkamer. Virtueel. En daar is Abt niet zo goed in.

De coureur is dinsdagavond door zijn ploeg Audi Sport uit het team gezet, omdat na een race bleek dat hij niet zelf achter het stuur van zijn simulator had gezeten, maar zijn plaats stiekem had laten innemen door een professionele simracer.

Het ontslag volgt op een schorsing die in eerste instantie was opgelegd. "Onze wegen scheiden vanaf nu, zo heb ik gehoord in een gesprek. We zullen niet meer samen racen in de Formule E en de samenwerking is beëindigd", aldus Abt in een video op YouTube.

'Niet zo serieus'

Twee jaar geleden won Abt de E-Prix van Berlijn, maar in het virtuele circuit eindigde hij meestal in de achterhoede. In de 'Race at Home Challenge' van Berlijn, deed de Duitse coureur opeens mee bij de besten.

Onder anderen de Belg Stoffel Van Doorne dacht daar het zijne van. Ook de organisatie vermoedde vals spel, nadat Abt bij het interview tijdens de race zijn camera had uitgezet.

Abt gaf later toe dat niet hij, maar professioneel simulatorcoureur Lorenz Hörzing achter het stuur had gezeten. "We wilden een grappig verhaal voor de fans creëren", verklaarde hij.

Grote fout

"Erop terugkijkend hebben we een enorme fout gemaakt. We hebben het niet serieus genomen en niet nagedacht over de consequenties", aldus Abt.

Volgens Abt werd de, naar eigen zeggen, grap ook openlijk besproken met zo'n duizend fans op Twitch, het online platform waarop spelers zichzelf livestreamen terwijl ze spelen.

"Het was nooit mijn bedoeling om een goed resultaat neer te zetten met behulp van iemand anders en er dan niks over te zeggen, alleen maar om mezelf er goed uit te laten zien", zo zei de coureur, die ook beloofde 10.000 euro over te maken naar een goed doel. Die straf kreeg hij opgelegd door de Formule E.

'Integriteit is prioriteit'

De leiding van zijn ploeg Audi Sport nam het bedrog echter wat hoger op dan Abt zelf en besloot de coureur direct te schorsen en later op de dag dus te ontslaan.

"Integriteit, transparantie en consistente naleving van de geldende regels zijn een topprioriteit voor Audi en dit geldt zonder uitzondering voor alle activiteiten waarbij het merk betrokken is", meldde de Duitse autofabrikant.

STER reclame